25.04.2014: Blindatele din stânga Nistrului vor sta şi în continuare la posturile de pacificatori

 

 

Asta dau de înţeles reprezentanţii Rusiei în Comisia Unificată de Control, potrivit cărora, pacificatorii le folosesc drept “mijloc de transport”. Chişinăul afirmă însă că în zona de securitate nu este nevoie de asemenea tehnică blindată.

Pacificatorii iau parte şi la aplicaţiile militare. În aşa mod pacificatorii demonstrează dacă sunt sau nu pregătiţi pentru un eventual atac. Asemenea exerciţii au loc în stânga Nistrului de două ori pe an.

Reprezentanţii Chişinăului în Comisia Unificată de Control spun că nu există motive pentru ca blindatele Federaţiei Ruse să se afle în continuare în zona de securitate.

„După acordul din 98 a fost primită hotărârea ca blindatele să fie retrase. Partea moldovenească şi transnistreană a îndeplinit, partea rusă nu a îndeplinit această hotărâre a Comisiei Unificate de Control”, spune Ion Solonenco, copreşedinte CUC din partea Chişinăului.

„Dacă se întâmplă ceva la post, tehnica militară este folosită ca mijloc de transport pentru oameni răniţi sau bolnavi”, spune Vasile Corcimari, copreşedinte CUC, reprezentantul Moscovei.

Co-preşedinţii Comisiei Unificate de Control au vizitat trei posturi de pacificatori. Deşi au venit pentru a urmări aplicaţiile militare, aceştia au declarat că nu există pericole pentru zona de securitate.

„Zona de securitate se află la o distanţă de graniţa cu Ucraina şi zona de securitate nu simte ceea ce se petrece în afara hotarelor Republicii Moldova, afirmă Ion Solonenco.

„Nu avem temeri pentru un eventual eşec în mecanismul operaţiunii de pacificare”, declară
Oleg Beliakov, copreşedinte CUC din partea Tiraspolului.

În zona de securitate sunt instalate 15 posturi de pacificatori. La majoritatea dintre acestea se află cel puţin o blindată. În misiunea pacificatoare sunt antrenaţi circa 1200 de militari din Federaţia Rusă şi Republica Moldova şi regiunea transnistreană.

 

Sursa: http://www.prime.md/rom/news/politics/item8156/