25.03.2017: REPREZENTANTUL SPECIAL AL PREŞEDINŢIEI OSCE ÎNDEAMNĂ CHIŞINĂUL ŞI TIRASPOLUL SĂ DEA DOVADĂ DE VOINŢĂ POLITICĂ

Reprezentantul special al Preşedinţiei OSCE din partea Austriei, Wolf Dietrich Heim, îndeamnă Chişinăul şi Tiraspolul „să dea dovadă de voinţă politică pentru atingerea unui progres în reglementarea transnistreană”. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, la finele vizitei de două zile la Chişinău şi la Tiraspol.

El consideră că progresul poate fi atins, „iar un pic de voinţă politică va contribui la aceasta”.

„Am îndemnat părţile să continue dialogul constructiv, orientat pe atingerea unui rezultat concret atât în formatul „1+1”, cât şi în formatul „5+2” ”, a spus Heim.

El a menţionat că în cadrul întrevederilor a fost luată decizia ca părţile să se concentreze asupra îndeplinirii pachetului format din opt puncte, care reflectă interesele părţilor. Potrivit lui, au rămas neîndeplinite patru puncte din Protocolul semnat la Berlin în luna iunie 2016. Afară de aceasta, este vorba şi de soluţionarea problemelor ce ţin de funcţionarea şcolilor cu predare în grafie latină din Transnistria, accesul fermierilor moldoveni la terenuri, libera circulaţie, deschiderea podului peste Nistru între localităţile Bîcioc şi Gura Bîcului.

„Acest pachet de opt puncte reprezintă o şansă reală pentru progres, pentru atingerea unor rezultate pe care să le simtă locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului. Părţile trebuie să dea dovadă de determinare şi de disciplină, să dea dovadă de voinţă politică pentru a realiza angajamentele asumate”, a subliniat ambasadorul.

El a amintit de îndemnul preşedintelui în exerciţiu al OSCE; ministrul Afacerilor Externe al Austriei, Sebastian Kurz, către autorităţile moldovene. În cadrul vizitei sale la Chişinău, de la începutul lui februarie, el a îndemnat autorităţile să elaboreze proiectul statutului special al regiunii transnistrene în componenţa Republicii Moldova.

„Noi susţinem eforturile pentru elaborarea unui asemenea document şi pentru coordonarea poziţiilor, inclusiv între Parlament, Guvern şi Preşedinte. Este nevoie de eforturile tuturor pentru a soluţiona problemele”, a spus Reprezentantul special al OSCE.

El a apreciat înalt întrevederea din februarie a Preşedintelui, speakerului şi prim-ministrului Moldovei.

„La finele întrevederii, ei au declarat că va fi coordonată o poziţie comună. Acest consens este foarte important pentru dinamica generală pozitivă a procesului de reglementare a conflictului transnistrean”, a menţionat Heim.

Întrebat de jurnaliştii din Transnistria despre instituirea controlului moldo-ucrainean comun pe segmentul transnistrean al frontierei, Reprezentantul special al OSCE a spus că „aceasta ţine de relaţiile bilaterale dintre Chişinău şi Kiev”.

 

Sursa: http://www.infotag.md/rebelion-ro/242688/