24.11.2016: Candu: Conflictul transnistrean tinde să devină irelevant pentru societatea din Rep. Moldova

Conflictul transnistrean tinde să devină irelevant pentru societatea din Republica Moldova, consideră preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu. 

Andrian Candu

Andrian Candu a vorbit în deschiderea Conferinţei internaţionale cu genericul „Soluţionarea conflictului transnistrean: Qua vadis?”, organizată de către Asociaţia pentru Politică Externă.

„Tot mai puţin relevantă devine problema transnistreană pentru societatea noastră. Fiind întrebaţi în cadrul sondajelor despre Transnistria, tot mai mulţi cetăţeni fie că nu cunosc problema, fie că nu îi interesează. Şi aici este vina elitelor politice, care tot mai puţin timp acordă acestui subiect”, a declarat Candu, potrivit IPN.

Şeful Legislativului recunoaşte că guvernarea nu a acordat atenţia cuvenită pentru identificarea unor soluţii: „Am impresia că nu am dedicat acestui subiect timp suficient ca să găsim soluţii. Unii chiar ne-au criticat că am face cedări administraţiei de la Tiraspol. Nu este vorba de cedări, ci încercarea de a găsi unele soluţii de compromis pentru respectarea drepturilor omului, rezolvării problemelor fermierilor şi a şcolilor româneşti din stânga Nistrului”.

Candu a precizat că în sarcina Parlamentului de la Chişinău revine soluţionarea unor probleme de ordin legislativ ce ţin de procesul de negocieri în problema transnistreană.

„Mai mulţi negociatori mi s-au plâns că nu se cunosc limitele legale până unde se poate discuta şi lua anumite decizii. Se tem  să nu dea greş, se tem de răspundere penală. Noi suntem datori să le asigurăm confortul juridic”, a subliniat Andrian Candu.

 

Sursa: http://infoprut.ro/45910-candu-conflictul-transnistrean-tinde-sa-devina-irelevant-pentru-societatea-din-rep-moldova.html