24.10.2014: Poroşenko: Nu există aşa un stat ca “Republica Moldovenească Nistreană”. Este o eroare politică

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, i-a făcut o observaţie şefului adjunct al Serviciului de Securitate al Ucrainei, Iurie Atriuhov. S-a întâmplat la Odesa, în cadrul unei vizite a liderului de la Kiev la o şedinţă a Consiliului Naţional de Securitate.

Conform presei locale, Iurie Atriuhov raporta despre situaţia în zona frontierei de vest a Ucrainei, la graniţa cu regiunea transnistreană, folosing în expunere doar iniţialele “RMN” de la “Republica Moldovenească Nistreană”.

“Pentru că noi aici avem mai mult surse media şi camere de luat vederi, aş vrea să atrag atenţia tuturor la faptul că nu există aşa un stat ca “Republica Moldoveneasca Nistreană”. Utilizarea unor astfel de termeni este o greşeală politică. Această porţiune de frontieră se numeşte regiunea transnistreană, însă este parte a frontierei moldo-ucrainene. Cred că e util să ştiţi asta”, a remarcat Poroşenko.

Totodată, preşedintele Ucrainei a cerut în cadrul şedinţei ca zona să fie sub o supraveghere sporită a forţelor de ordine.

Publika.md menţionează că autorităţile separatiste de la Tiraspol şi-au proclamat independenţa faţă de Chişinău în anul 1990, numindu-se “republica moldovenească nistreană”. Până în momentul de faţă, Transnistria a fost recunoscută de doar trei regiuni separatiste din fostul spaţiu sovietic: Abhazia, Nagornâi Karabah şi Osetia de Sud.

 

Sursa: http://www.publika.md/porosenko–nu-exista-asa-un-stat-ca-republica-moldoveneasca-nistreana–este-o-eroare-politica_2131141.html