24.07.2015: Comisia Unificată de Control a întărit şi efectuat rotaţia observatorilor militari ai Ucrainei şi ai Federaţiei Ruse

 

Comunicat de presă

24.07. 2015

Comisia Unificată de Control a întărit şi efectuat rotaţia observatorilor militari ai Ucrainei şi ai Federaţiei Ruse

 

La 23 iulie 2015, la Bender a avut loc şedinţa ordinară a Comisiei Unificate de Control.

La solicitarea reprezentanţilor Ucrainei şi Federaţiei Ruse în CUC, au fost prezentaţi, întăriţi şi efectuată rotaţia grupului de 10 observatorii militari ucraineni şi a unuia din partea Federaţiei Ruse, care au început să activeze în Zona de securitate. Totodată, au fost primite şi aprobate 6 rapoarte privind situaţia în ZS.

În ce priveşte agenda ordinei de zi a şedinţei, urma să se discute problema legată de asigurarea liberei circulaţii în Zona de securitate. Delegaţia transnistreană a încercat devierea discuţiilor de la problema în cauză. În acest sens reprezentanţii Tiraspolului continuă să sfideze înţelegerile şi angajamentele copreşedinţilor CUC asumate privind libertatea circulaţiei în Zona de Securitate.

Reprezentanţii Chişinăului în Comisia Unificată de Control au solicitat în mod repetat implicarea unorexperţi străini independenţi pentru a monitoriza situaţia din Zona de securitate, argumentând că, în contextul evoluţiilor regionale din ultima perioadă, acest lucru este absolut necesar. 

Poziţia delegaţiei moldoveneşti a fost susţinută de către reprezentanţii Ucrainei şi Misiunii OSCE, ultimii oferind o serie propuneri asupra proiectului viitor de efectuare a monitorizării situaţie în ZS. Propunerile au fost prezentate în cadrul unei şedinţe ad-hoc la nivelul conducerii CUC, fiind susţinute de toţi participanţii şi, în special, de co-preşedintele din partea Federaţiei Ruse, care a subliniat că acestea conţin viziunile tuturor delegaţiilor la acest subiect.

Totodată, s-a decis că la 28 iulie 2015, la sediul Misiunii OSCE în or. Chişinău va avea loc întrunirea co-preşedinţilor şi reprezentanţilor Ucrainei şi a Misiunii OSCE, pentru a definitiva măsurile îndreptate spre soluţionarea problemelor liberei circulaţii în Zona de securitate.

Următoarea şedinţă a CUC va fi pe 10 septembrie 2015 după finisarea concediului de vară al Comisiei.

 

Delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control