24.05.2017: Departamentul de Stat al SUA: Ocuparea de către Rusia a unei regiuni din Rep. Moldova încalcă principiile internaționale de suveranitate și integritate teritorială

Casa Albă a făcut public marți proiectul de buget pentru anul fiscal 2018.

Sursă imagine: commons.wikimedia.org

Sursă imagine: commons.wikimedia.org

Comparativ cu 2016, anul viitor Statele Unite vor micșora cu peste jumătate ajutorul alocat Republicii Moldova, de la 45,05 milioane de dolari la 20,25 milioane de dolari, se arată în documentația proiectului de buget.

Proiectul nu a fost încă definitivat.

Reducerea bugetului va fi simțită în primul rând de Departamentul de Stat al SUA care va trebui să renunțe, sau să reducă semnificativ mai multe programe, inclusiv programele de asistență pentru alte state, printre care se numără și Republica Moldova.

„Agresiunea Rusiei în Ucraina, ocuparea de către Rusia a Crimeii și unor regiuni din Georgia și Republica Moldova contravine principiilor internaționale de suveranitate și integritate teritorială”, se precizează în noat de fundamentare.

„Biroul pentru Afaceri Europene şi Euroasiatice (EUR) al Departamentului de Stat al SUA va continua să sprijine Ucraina, Georgia și Republica Moldova în dreptul lor de a-și schimba viitorul în toată perioada implementării reformelor necesare pentru a-și consolida sistemele politice, economiile și militare. EUR va continua să încurajeze soluționarea pașnică a conflictelor înghețate din Republica Moldova și din Caucazul de Sud”, se mai arată în document.

 

Sursa:

http://infoprut.ro/47288-departamentul-de-stat-al-sua-ocuparea-de-catre-rusia-unei-regiuni-din-rep-moldova-incalca-principiile-internationale-de-suveranitate-si-integritate-teritoriala.html