24.02.2016: O incursiune în lumea mafiei transnistrene. Personajul zilei – Talgat Baitaziev

Regiunea transnistreană rămâne în continuare un paradis al crimei organizate, peisaj în care un om de afaceri precum kazahul Talgat Baitaziev se simte în elementul său.

Recent, pe una din reţelele de socializare în limba rusă a fost publicată o înregistrare video care îl are ca protagonist pe Baitaziev. Potrivit Deschide.md, în înregistrare milionarul de la Tiraspol, care ocupă în prezent funcţia de director general al Uzinei Metalurgice de la Râbniţa, îl umileşte în ultimul hal pe un anume Vladimir Iuraș, personaj din anturajul liderului separatist Evgheni Şevciuk.

Iuraş a fost şeful biroului electoral al lui Şevciuk în campania pentru aşa-zisele „alegeri prezidenţiale” din regiunea Republicii Moldova ocupată de secesioniştii transnistreni.

Despre Talgat Baitaziev – şi el făcându-şi veacul prin „cercul interior” al lui Evgheni Şevciuk – se spune că ar face parte din gruparea criminală transnaţională „Ded Hasan”.

La începutul înregistrării, Vladimir Iuraș vorbește cu un oarecare Spartak, care se presupune că ar fi Djaparidze Spartak, potrivit experților, o autoritate criminală „вор в законе” al grupării criminale transnaționale din Dnepropetrovsk. Baitaziev, îi promite lui Spartak că va rezolva o problemă. Tonul discuţiei este unul aprins, iar motivul disputei vizează situaţia complicată de la Uzina Metalurgică, pion industrial vital pentru ambientul economic din regiunea transnistreană. Baitaziev spune că ar fi băgat cu nemiluita sume astronomice în Uzină, iar mărul discordiei pare a fi o femeie numită Oxana, care, conform unor surse invocate de Deschide.md, ar fi o persoană influentă din sectorul bancar al regiunii transnistrene.

Baitaziev a preluat Uzina Metalurgică în martie 2015, după ce miliardarul rus Alişer Usmanov şi-a retras investiţiile din acest obiectiv industrial.

Baitaziev este partener de afaceri cu liderul separatiştilor de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk.

Director între 2004-2014 al rafinăriei Atîrau din Kazahstan, iar în 2013 manager în cadrul Batumi Industrial Holdings Ltd, Talgat Baitaziev activează de aproximativ trei ani în regiunea separatistă, ca investitor la fabrica de pâine din raionul Slobozia şi acţionar principal la banca Ipotecnîi, dar şi ca deschizător de culoar afaceresc în Republica Moldova pentru Timur Kulibaev, ginerele preşedintelui kazah Nursultan Nazarbaev.

Numele lui Baitaziev apare menţionat într-un scandal de proporţii izbucnit în 2013 în Kazahstan, legat de exportul ilegal a 168.000 de tone de petrol.

 

Sursa: http://infoprut.ro/43151-o-incursiune-in-lumea-mafiei-transnistrene-personajul-zilei-talgat-baitaziev.html