23.11.2016: Jurnalist rus dezvăluie schema transnistreană: „Funcționarii din regiune vând gazul rusesc gratuit către Moldova”

Circa 20 de milioane de dolari din vânzarea gazului rusesc către Republica Moldova au fost transferați de funcționarii transnistreni în companiile offshore în 2015. Cunoscutul jurnalist rus, Andrei Karaulov, în emisiunea sa de autor „Момент Истины” („Momentul adevărului”) demască schema transnistreană care permite funcționarilor din regiune să câștige milioane de dolari pe seama ajutoarelor furnizate gratuit de Rusia. Autorul emisiunii este convins că procuratura din Federația Rusă, cu ajutorul Interpolului, va găsi acești bani, transmite Agora.

„Gazul rusesc formează 50 – 70 la sută din bugetul republicii. Ce fac ei cu acest gaz. Dacă până nu demult toate profiturile obținute din vânzarea gazului erau transferați în buget după care pentru necesități sociale, în prezent a fost elaborată o nouă schemă originală. A fost creată o companie specială („Energokapital”, -n.r.) înregistrată în zonă offshore și ea este principalul distribuitor a gazului gratuit rusesc”, spune expertul, Vladimir Homeriki.
Potrivit acestuia, în 2015 prin această schemă au fost transferați în companiile offshore circa 20 de milioane de dolari, totodată în bugetul Transnistriei nu rămâne nimic. Proprietarii acestor companii sunt înregistrați în China, Hong Kong.

Funcționarii din Transnistria, unde locuiesc circa 200 de mii de cetățeni ruși, se îmbogățesc pe seama oamenilor care îngheață de frig, s-a arătat nedumerit Andrei Karaulov. Totodată, prezentatorul se arată convins că procuratura din Federația Rusă, cu ajutorul Interpolului, va găsi acești bani.

 

Sursa: http://agora.md/stiri/25137/jurnalist-rus-dezvaluie-schema-transnistreana-functionarii-din-regiune-vand-gazul-rusesc-gratuit-catre-moldova