23.08.2017: Moldova cere la ONU retragerea trupelor militare străine din ţară

Moldova a cerut Organizației Națiunilor Unite să includă tema retragerii trupelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova, pe agenda de zi a celei de-a 72 sesiuni a Adunării Generale a ONU .

O scrisoare în acest sens a fost trimisă de către reprezentantul permanent al țării noastre la Organizația Națiunilor Unite, Victor Moraru.

În scrisoarea trimisă de către Victor Moraru la ONU se menţionează că prezența militarilor ruși pe teritoriul țării noastre reprezintă un pericol la adresa securității și păcii la nivel internațional. Diplomatul a atașat și un fragment din declarația Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, adoptată în 1999, în care era salutat angajamentul Rusiei de a scoate trupele ruse de pe teritoriul Moldovei până la sfârșitul anului 2002.

Moraru a menționat că, de atunci, autoritățile de la Chișinău au continuat să depună eforturi pentru a soluționa problema prezenței armatei Rusiei în stânga Nistrului, care însă nu au dat roade până acum. Informaţia a fost confirmată de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, printr-o postare pe o reţea de socializare.

Potrivit demnitarului, de 25 de ani, sub pretextul unei misiuni de menţinere a păcii, Rusia ne intimidează, ținând ilegal pe teritoriul țării noastre trupe, muniții și armament. În context, oficialul a amintit că la sfârșitul sesiunii, legislativul a adoptat o Declarație prin care a solicitat retragerea trupelor ruse de pe teritoriul separatist și respectarea neutralității și statalității Republicii Moldova.

Acesta a menționat că actuala guvernare va continua să facă totul pentru reintegrarea teritoriului. Iar, şeful statului, Igor Dodon încurcă pacificatorii cu trupele ruseşti. În mesajul său plasat pe Facebook, acesta susţine că operaţiunea de menţinere a păcii a realizat succese în ultimii 25 de ani şi ar trebui prelungită. Potrivit lui, acţiunea autorităţilor este un pas de PR ieftin şi aruncă praf în ochii puterilor din Vest.

Dodon mai scrie pe Facebook că autorităţile ar trebui să se concentreze la restabilirea încrederii între Chişinău şi Tiraspol şi rezolvarea problemelor de pe ambele maluri ale Nistrului. 

De cealaltă parte Guvernul precizează că retragerea trupelor ruse va duce la stabilizarea situaţiei în regiune.

“Noi considerăm necesară retragerea imediată şi necondiţionată a forţelor ruse din grupul operativ al trupelor ruse care sunt dislocate în Republica Moldova şi a celor peste 20 de mii de tone de muniţii. Astfel de acţiuni ar putea contribui la o stabilizare în regiune la eliminarea riscurilor cu caracter militar şi de securitate” spune vicepremier pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan

Analiştii politici de la Chişinău susţin că solicitarea autorităţilor de la Chişinău este justificată şi binevenită. Iar dacă aceasta va fi inclusă pe ordinea de zi şi votată, ţara noastră va obţine numai beneficii.

“Republica Moldova va obţine un beneficiu mai degrabă politico-diplomatic, nu unul din punct de vedere militar, ci va putea spune că beneficiază de suportul comunităţii internaţionale în procesul de identificare a soluţiilor conflictului în raioanele din Est” susţine vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe, Victor Juc

“Indiferent de finalitatea acestei solicitări contează faptul că problema va fi abordată la acest nivel. Va conta adeziunea internaţională, iar în această privinţă nu am nicio îndoială că Republica Moldova va găsi şi sprijin şi înţelegere” a menţionat analistul politic, Petru Bogatu

Cea de-a 72 Adunare Generală a ONU va începe în data de 12 septembrie.

Citește mai mult: http://www.publika.md/moldova-cere-la-onu-retragerea-trupelor-militare-straine-din-tara_2978486.html#ixzz4qb12hTbp