23.07.2016: Anchetatorul din Transnistria care a făcut DEZVĂLUIRI despre „Energokapital” este PERSECUTAT

Alexandr Haricikov, un anchetator din stânga Nistrului, care a făcut parte din așa-zisa comisie parlamentară specială de investigare a crizei valutare din Transnistria, și care a făcut mai multe dezvăluiri despre cum intermediarul transnistrean prin care R. Moldova procură energie electrică de la Centrala Electrică de la Cuciurgan, „Energokapital”, transferă zeci de milioane de dolari către off-shore-urile fondatoare, prin intermediul băncii moldovenești Victoriabank, este acuzat de declarații false.

O comisie specială de anchetă fondată la indicația liderului nerecunoscut de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, după dezvăluirile făcute de Haricikov, a constatat că toate documentele și declarațiile anchetatorului sunt false.

Haricikov a prezentat documente care demonstrează că banii plătiți pentru energie nici nu au ajuns în băncile transnistrene și au fost transferați automat, sub formă de dividende, companiei Ornament ART Limited, un off-shore din Hong Kong.

Numai anul trecut, prin intermediul conturilor Energokapital de la Victoriabank, companiei off-shore i-au fost virate 19 milioane de dolari, pe conturi deschise în banca letonă Aizkraukles Banka. Această bancă a fost sancționată recent în legătură cu implicarea ei în furtul din sistemul bancar moldovenesc.

Anul acesta, au fost făcute alte trei viramente în valoare de circa 4,8 milioane de dolari, în baza unui proces-verbal din 25 februarie 2016 al Consiliului de administrare al companiei Energokapital.

Anchetatorul Haricikov susține că din acești bani nu au fost plătite impozite. Cu toate acestea, șefa așa-zisei comisiei parlamentare de anchetă, Olga Dubrovina, i-a cerut să mușamalizeze cazul.

La câteva zile după dezvăluirile sale, Haricikov a fost demis.

 

Sursa: http://ziarulnational.md/anchetatorul-din-transnistria-care-a-facut-dezvaluiri-despre-energokapital-este-persecutat/