23.07.2014: Ambasadorul Austriei în Moldova urmăreşte cu îngrijorare presiunile asupra şcolilor din Transnistria

Austria urmărește cu îngrijorare presiunile exercitate asupra școlilor cu predare în limba română din stânga Nistrului. Îngrijorarea a fost exprimată de ambasadorul Austriei în Republica Moldova, Michael Schwarzinger la întrevederea cu preşedintele ţării, Nicolae Timofti, cu ocazia încheierii misiunii diplomatice la Chişinău. 

În cadrul întrevederii, şeful statului a mulţumit ambasadorului pentru angajamentul personal manifestat în promovarea bunelor relaţii bilaterale şi susţinerea autorităţilor de la Viena a parcursului european al Republicii Moldova.

De cealaltă parte, Ambasadorul Republicii Austria, Michael Schwarzinger, a salutat semnarea Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană, menționând că Austria a pledat consecvent pentru abolirea regimului de vize pentru cetățenii moldoveni.

Michael Schwarzinger și-a exprimat regretul că autoritățile de la Tiraspol au refuzat implementarea prevederilor Acordului de Asociere cu UE, în special cele cu privire la Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, care ar oferi doar beneficii oamenilor de afaceri din regiune.

Diplomatul a reconfirmat disponibilitatea autorităților austriece de a contribui la desfășurarea la Viena a unei noi runde de negocieri în formatul 5+2 privind reglementarea diferendului transnistrean.

Nicolae Timofti și Michael Schwarzinger au făcut un schimb de opinii cu privire la situația regională complexă. Totodată, aceştia au făcut o trecere în revistă a realizărilor înregistrate în parteneriatele celor două ţări. 

Nicolae Timofti a apreciat activitatea Agenției pentru Dezvoltare a Austriei (ADA), care desfășoară în țara noastră numeroase programe de asistență în domeniile de modernizare a infrastructurii, consolidării instituțiilor democratice și educație.

 

Sursa: http://www.publika.md/ambasadorul-austriei-in-moldova-urmareste-cu-ingrijorare-presiunile-asupra-scolilor-din-transnistria_2021961.html