23.05.2017: Gubarev: „Chișinăul vrea o reuniune urgentă în formatul 5+2”. Krasnoselski: „Vorbe fără fapte”

23/05/2017 14:36

Foto: novostipmr.com

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a avut astăzi o întrevedere cu reprezentantul special al Federației Ruse în reglementarea transnistreană, ambasadorul Serghei Gubarev care se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova. În debutul întâlnirii, liderul de la Tiraspol a menționat că pentru Transnistria este foarte important să fie la curent cu poziția Rusiei care, potrivit lui Krasnoselski, este garantul stabilității și securității în regiune.

„Mă bucur că întâlnirile și contactele noastre au devenit regulate. Acest lucru ne oferă posibilitatea să coordonăm pozițiile, abordările față de noile provocări, la care ați făcut referire. Scopul nostru principal este să găsim o soluție, care ar minimaliza efectele negative pe seama dezvoltării acestei situații, pe care o urmărim în ultimele săptămâni”, a subliniat Gubarev, transmite Novosti PMR.

Krasnoselski și Gubarev și-au arătat convingerea că o convocare a reuniunii în formatul 5+2 este necesară și oportună. Gubarev a subliniat în mod special că în cadrul întâlnirii cu viceprim-ministrul pentru Reintegrare, George Bălan, și cu consilierul prezidențial pe probleme de Reintegrare, Vasile Șova, s-a vorbit anume despre necesitatea convocării „consiliului permanent” în cadrul formatului 5+2.

„M-a impresionat faptul că și ei (Biroul de Reintegrare și Președinția) insistă asupra convocării cât mai urgente a reuniunii oficiale. Consider că toată lumea și-a dat seama, că o asemenea reuniune este obligatorie și că nu mai este sens să tărăgănăm. Statul în unghere nu este cea mai bună modalitate pentru a rezolva problemele. Din păcate, problemele continuă să se acumuleze”, a constatat Serghei Gubarev.

Krasnoselski a subliniat că Tiraspolul insistă asupra convocării cât mai urgente a reuniunii în formatul 5+2 și că s-a adresat în acest sens către OSCE și către toți participanții la acest format de negocieri. „Mai mult, afirmați că partea moldovenească pledează pentru convocarea de urgență a reuniunii în formatul 5+2. În cadrul întâlnirii cu președintele moldovean, Igor Dodon, din 30 martie noi am propus să pregătim o adresare comună către președintele actual al OSCE. Se pare că președintele a căzut de acord pentru început, dar lucrurile nu s-au mișcat. Ce stă în calea unei adresări comune? Este necesar ca vorbele să fie urmate de fapte”, a subliniat Krasnoselski.

Sursa: deschide.md

https://deschide.md/ro/stiri/politic/12082/DOC-Diploma%C8%9Bii-ru%C8%99i-care-ne-sfideaz%C4%83-independen%C8%9Ba-au-preten%C8%9Bii-c%C4%83-nu-petrecem-%E2%80%9Eocupantul%E2%80%9D-cu-flori.htm