23.05.2017: Diplomații ruși care ne sfidează independența, au pretenții că nu petrecem „ocupantul” cu flori

23/05/2017 11:20

Foto:

Delegația Federației Ruse (FR) în cadrul Comisiei Unificate de Control (CUC) a remis la 18 mai o Declarație către celelalte delegații din cadrul Comisiei, în care a condamnat percheziționarea și reținerea unui militar rus pe Aeroportul Internațional Chișinău.

Documentul se află în posesia Deschide.MD. În text se spune că Chişinăul caută cu orice preţ să provoace un conflict în regiune, drept ultimă dovadă în acest sens servind controlul extrem de minuţios şi interogatoriul, la care a fost supus pacificatorul rus Alexei Şkaranda pe aeroportul din capitală, la 12 mai. Portalul Deschide.MD a scris săptămâna trecută că Delegaţia FR din cadrul CUC şi-a exprimată indignarea în legătură cu acest incident.

Declaraţia remisă delegaţiior CUC la 18 mai relevă că Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a transmis anterior, la 4 mai, Ambasadei FR în R. Moldova o Nota cu titlul „Mecanismul temporar de realizare a rotației contingentului de pacificatori ai Federației Ruse dislocat pe teritoriul Republicii Moldova”. FR şi-a exprimat cu această ocazie protestul, calificând documentul ca „unilateral” și care ar veni în contradicție cu acordurile anterioare, depăşind actualul format de pacificare.

Igor Dovbnera la un eveniment comemorativ la Dubăsari. 

„Apariția unui «mecanism temporar», care se referă direct la operațiunea de pacificare și la forțele comune de pacificare, a avut loc în afara Înțelegerii din 1992, o contrazice și, de fapt, pune sub semnul îndoielii aplicarea acestuia de către partea moldovenească”, se menționează în Declarație.

Potrivit cu textul menţionat, nici măcar Nota MAEIE din 4 mai – privind „mecanismul temporar” – nu a fost respectată de către reprezentanții serviciilor speciale moldovenești în timpul controlului militarului rus. Reprezentanții FR sunt revoltaţi că militarul lor, căruia îi spun în continuare pacificator, deși își încheiase misiunea de „pacificare”, a fost supus perchezițiilor, i-au fost confiscate anumite bunuri şi fotografiate lucrurile personale etc. Sursele Deschide.MD accentuează, însă, că militarul nu poate fi considerat pacificator, deoarece și-a încheiat deja misiunea în Zona de Securitate.

„Acțiunile de acest gen reprezintă o provocare intenționată față de Rusia, îndreptată spre subminarea activității de pacificare în regiune, dar și împotriva statului-garant în respectarea înțelegerii din 1992”.

Aleksandr Grudin oferă distincții în regiune transnistreană. 

Delegația rusă în cadrul CUC presupune că militarul rus a fost deposedat de distincții, deoarece acestea conțineau „simbolica de stat” a Transnistriei. Deposedarea ar fi în dezacord cu acordurle din 11 martie 1996, potrivit cărora regiunea ar avea dreptul la propria simbolică de stat. Delegația mai menționează că moneda de argint, emisă cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, valorează 150 de dolari SUA. Iar confiscarea monedei, fără emiterea documentelor de rigoare, nu este altceva decât o infracțiune care se pedepsește conform punctului 1 a articolului 187 a Codului Penal al Republicii Moldova: jaf.

Delegația Federației Ruse în cadrul CUC a cerut Delegației R. Moldova să explice acțiunile serviciilor speciale din 12 mai față de militarul rus, în grad de căpitan, Aleksei Șkaranda, de i traversarea frontierei de stat nu ține în nici un fel de competența CUC.

Declarația delegației ruse a fost semnată de către copreședintele CUC, Evghenii Vereșceaga, de către Atașatul Militar al Ambasadei Ruse, Igor Dovbnea și chiar de consilierul acestuia, Aleksandr Grudin. Printre semnatari apare și Anatoli Loșakov, ofițerul de presă al FR și Dmitrii Raevskii, consilierul Atașatul Militar al FR.

Toate aceste persoane au fost implicate, întru-un fel sau altul, în acțiuni care pot fi catalogate drept ingerințe în treburile interne ale R. Moldova. De exemplu, atașatul militar Igor Dovbnea a devenit cunoscut după ce a fost convocat la Ministerul Apărării, în toamna anului 2016, unde i s-a cerut să se abțină de la a participa la orice fel de activități realizate de Tiraspol și Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR), în caz contrar urmând să-i fie retras mandatul de activitate.

De fapt, Șeful Direcției politică de apărare și planificare a apărării, Alexandru Harea, și-a manifestat îngrijorările în legătură cu „atitudinea neglijentă și indiferentă” a lui Dovbnea față de toate solicitările Ministerului Apărării (MA) privind aplicațiile militare ale GOTR în regiunea transnistreană. Se pare că atașatul militar a rămas indiferent la cererea MA. Dovbnea a fost observat, de exemplu, la depunerea de flori la „Memorialul gloriei militare” din Dubăsari, unde a participat la o ceremonie de alături de administrația separatistă din Transnistria. Mai mult, în pofida solicitărilor MA, GOTR nu a încetat aplicațiile militare, care se produc sistematic în stânga Nistrului inclusiv cu participarea forțelor separatiste. Față de colonelul rus Igor Dovbnea nu a fost aplicată deocamdată nicio măsură punitivă.

Un alt personaj, membru al delegației ruse în cadrul CUC, este Anatoli Loșakov, secretarul III al misiunii diplomatice ruse. În luna octombrie 2015, Loșakov a fost surprins la protestele din fața Parlamentului, organizate de liderii PSRM și Partidului Nostru, Igor Dodon și Renato Usatîi. Loșakov a negat implicarea sa în protestele de la începutul lunii octombrie 2015. Surse avizate din instituțiile de resort au confirmat pentru Deschide.MD că diplomatul Loșakov a fost implicat direct în organizarea manifestațiilor. Acestea dirija persoanele prin intermediul indicațiilor prin telefon.

Loșakov discută cu Iurie Roșca în cadrul unui interviu. 

Cea mai controversată persoană dintre semnatari este Aleksandr Grudin, consilierul atașatului militar al FR. Grudin este implicat în scandalul de spionaj al fostului deputat PD, Iurie Bolboceanu. Acesta a fost reținut în flagrant, la o întâlnire cu Aleksandr Grudin, încă în luna martie. Consilierul atașatului urma să părăsească R. Moldova, cel puțin așa a declarat vicedirectorul SIS, Alexandru Balan. Grudin însă s-a ascuns în sediul Ambasadei Ruse și a ieșit în societate în contextul evenimentelor dedicate aniversării a 72-a de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, când a apărut alături în compania superiorului său, Igor Dovbnea și chiar în preajma președintelui Igor Dodon.

Menționăm că potrivit Legii nr. 215 din 04.11.2011 ”Cu privire la Frontiera de Stat a Republicii Moldova” – controlul la trecerea frontierei reprezintă un complex de măsuri efectuate pentru a autoriza trecerea frontierei de stat de persoane și mijloace de transport. Pe când delegația FR în CUC interpretează și solicită o facilitare pentru cetățenii ruși care vin și pleacă din țara noastră, mai cu seamă pentru cei care sunt militarii.

Deschide a scris săptămâna trecută că Delegația FR în cadrul CUC și-a arătat indignarea în legătură cu faptul că un așa-zis pacificator din Forțele Armate ale Rusiei a fost percheziționat și interogat, la 12 mai, pe Aeroportul Internațional Chișinău.

Comisia a declarat că Aleksei Șkaranda, căpitan al Forțelor Armate Ruse, a fost supus unui control minuțios pe Aeroportul Internațional Chișinău, la părăsirea Republicii Moldova. Militarul urma să ia avionul spre Federația Rusă. Potrivit sursei citate, el a fost supus unui control foarte minuțios, iar lucrurile personale i-au fost fotografiate. De asemenea, i s-au confiscat distincțiile militare transnistrene: medalia pentru participarea în cadrul misiunii de pacificare în Transnistria, medalia „Pacificatorul” din partea uniunii pușcașilor marini din Transnistria, precum și o monedă de argint emisă cu ocazia a „70 de ani de la victoria în al Doilea Război Mondial”. Totodată, nu a fost întocmit un proces-verbal privind confiscarea bunurilor, transmite Novosti PMR.

 

Sursa: deschide.md

https://deschide.md/ro/stiri/politic/12082/DOC-Diploma%C8%9Bii-ru%C8%99i-care-ne-sfideaz%C4%83-independen%C8%9Ba-au-preten%C8%9Bii-c%C4%83-nu-petrecem-%E2%80%9Eocupantul%E2%80%9D-cu-flori.htm