23.04.2015: MOLDOVA: Hărțuirea judiciară de către Comitetul de securitate din Transnistria a Asociației Promo-LEX, organizație membră a FIDH

Paris-Geneva, 22 apirlie 2015 – Observatorul pentru protecția apărătorilor drepturilor omului, un program comun al Federației Internaționale pentru Drepturile Omului (FIDH) și al Organizației mondiale împotriva torturii (OMCT), își exprimă îngrijorarea față de cauza penală pornită împotriva Asociației Promo-LEX, organizație membră a FIDH care activează în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

La 17 aprilie 2015, de facto Comitetul pentru Securitatea Statului din regiunea transnistreană (KGB-ul transnistrean) a publicat o declarațiecare descrie organizațiile societății civile ce primesc fonduri din străinătate ca o amenințare la adresa securității regiunii transnistrene. Declarația, care vizează în mod particular organizația pentru apărarea drepturilor omului Promo-LEX, relatează că împotriva organizației a fost inițiată o cauză penală urmare a concluziilor Comitetului privind activitatea subversivă a acesteia desfășurată în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

„De la înființarea organizației, Promo-LEX s-a implicat în activități în domeniul drepturilor omului în regiunea transnistreană, oferind asistență juridică apărătorilor drepturilor omului din regiune, ajutând locuitorii Transnistriei – cetățeni moldoveni, ruși și ucraineni – să-și facă dreptate, și consolidând capacitatea organizațiilor neguvernamentale locale din regiunea transnistreană în promovarea și apărarea drepturilor omului”, a declarat președintele FIDH, Karim Lahidji. 

Observatorul se arată îngrijorat de faptul că expunerea Asociației Promo-LEX în declarația citată mai sus va crea și mai multe obstacole în activitatea organizației într-o regiune care este deja unul dintre cel mai puțin accesibile teritorii pentru apărătorii drepturilor omului din Europa. În acest moment, nu există mecanisme sau instituții de monitorizare efcientă a situației drepturilor omului în regiunea transnistreană.

Statutul disputat al regiunii transnistrene este o sursă de încălcări grave ale drepturilor omului, iar victimele deseori nu au acces la justiție. Anul trecut, FIDH împreună cu Asociația Promo-LEX au examinat această situație și au denunțat numeroase încălcări ale drepturilor omului, printre care încălcarea dreptului la libera circulație, dreptul la cetățenie, dreptul la un nivel de trai adecvat, dreptul la proprietate, precum și dreptul la sănătate și educație. Raportul produs a scs în evidență numeroase cazuri de detenție arbitrară, acte de tortură și rele tratamente de către poliție, precum și condițiile de detenție critice.

Observatorul reamintește că nu este prima dată când o organizație din domeniul drepturilor omului care ajută la dezvoltarea ONG-urilor din Transnistria este tratată ca structură subversivă de către administrația de facto a regiunii transnistreană. Anul trecut, legislativul de facto local a inițiat un proiect de lege privind „agenții străini” care țintea în particular organizațiile societății civile din domeniul monitorizării alegerilor și care erau finanțate din străinătate. Proiectul de lege a fost adoptat în prima lectură în noiembrie 2014, iar ulterior a fost pus deoparte.

Presiunile asupra apărătorilor drepturilor omului care activează în regiunea transnistreană s-au intensificat începând cu anul 2013. În fiecare zi, mulți reprezentanți ai societății civile și jurnaliști sunt intimidați și supuși calomniilor din cauza activității lor de promovare și apărare a drepturilor omului în regiune. 

„Declarația publică a Comitetului transnistrean de securitate care anunță începerea urmăririi penale împotriva Promo-LEX este o nouă încercare a administrației de facto a regiunii transnistrene de a stopa orice organizație independentă pentru drepturile omului de la denunțarea lipsei de justiție ce domină în această regiune disputată”, a concluzionat secretarul general al OMCT, Gerald Staberock.

Observatorul face apel către actorii internaționali, în special participanții la negocierile pentru soluționarea conflictului transnistrean în formatul 5+2 și părțile la procesele de la Geneva și Minsk, de a acorda atenție sporită situației drepturilor omului în relațiile cu autoritățile de facto și de jure ale regiunii transnistrene. Acest lucru ar putea contribui la găsirea unor soluții concrete pentru provocările cu care se confruntă organizațiile pentru drepturile omului, și care sunt rezultatul persecutărilor și hărțuirii orchestrate de către autoritățile de facto din Transnistria.

Observatorul pentru protecția apărătorilor drepturilor omului (OBS) a fost creat în 1997 de către FIDH și Organizația Mondială împotriva Torturii (OMCT). Obiectivul acestui program este de a interveni pentru prevenirea și remedierea cazurilor de represiune împotriva apărătorilor drepturilor omului.

 

Sursa: http://www.promolex.md/index.php?module=press&cat=0&item=1745