23.03.2016: Un pericol UMANITAR de proporţii PÂNDEŞTE regiunea transnistreană. Spitalele, fără medicamente

Spitalele din regiunea transnistreană riscă să rămână fără medicamente. Furnizorii refuză să încheie contracte noi cu administraţia de la Tiraspol, din cauza datoriilor.

În acelaşi timp, scumpirile se ţin lanţ în stânga Nistrului. Preţurile pentru carburanţi au crescut, în medie, cu 10 copeici – echivalentul a aproximativ 20 de bani. 

Toate benzinăriile din stânga Nistrului au afişat preţuri noi. Locuitorii din regiune se aşteaptă la un nou val de scumpiri, din cauza majorării preţurilor pentru combustibil.

Experții explică creşterea preţurilor pentru benzină şi motorină prin faptul că moneda folosită în regiune s-a devalorizat. Anterior, cursul rublei era menţinut artificial de către administraţia din Tiraspol.

“Transnistria este o structură total aparte, nu este una tipică. Este o formaţiune statală care este intreţinută prin viramentele venite din partea unui stat, din partea Federaţiei Ruse. În aceste condiţii dacă nu vin viramente sub formă de valută forte capacitatea de a realiza importurile în acestă regiune este mult influenţată. Primul rezultat îl vedem în creşterea preţului pentru combustibil”, a explicat economistul Viorel Gârbu.

În opinia analiştilor, preţurile pentru majoritatea mărfurilor şi serviciilor vor continua să crească. Administraţia din Tiraspol acumulează noi datorii.

Pentru medicamentele şi preparatele furnizate spitalelor din regiune, restanţele se ridică la 14 milioane de ruble, adică 25 milioane lei.

Dacă datoriile nu vor fi achitate în timpul apropiat, atunci, până la vara, situaţia din spitale va deveni critică.

 

Sursa: http://www.publika.md/un-pericol-umanitar-de-proportii-pandeste-regiunea-transnistreana-spitalele-fara-medicamente_2570861.html