23.02.2016: REACŢIA CHIŞINĂULUI după ce Tiraspolul a anunţat că şi-a elaborat “doctrina militară” îngrijorătoare

Tiraspolul a elaborat un document în care identifică ameninţările militare pentru care trebuie să se pregătească. 

Regimul de la Tiraspol afirmă că printre ameninţările externe asupra securităţii militare din regiune se numără instabilitatea social-politică din jurul regiunii, acţiunile unilaterale ale unor state care au drept scop schimbarea formatului misiunii de pacificare, dar şi presiunile psihologice şi informaţionale din partea altor ţări.

Cât priveşte ameninţările interne, administraţia din stânga Nistrului ia în calcul activitatea grupurilor extremiste şi acţiunile de dezinformare.

Ministrul Apărării, Anatol Şalaru, consideră că asemenea documente sunt elaborate la indicația Moscovei: “Prin Transnistria, Rusia vrea să facă presiuni asupra Ucrainei şi asupra Moldovei. Transnistria trebuie să arate că este gata pentru fapte mari că are armata puternică. Este, mai mult, o încordare a muşchilor din partea Transnistriei şi este un mesaj că nu vor ceda niciodată. “

Iar preşedintele Comisiei parlamentare pentru Securitate Naţională afirmă că situaţia din stânga Nistrului devine îngrijorătoare.

“În Transnistria lucrurile în privinţa aşa-zisei apărări, în ghilimele, au avansat. În jur de 13.000 de ostaşi, ofiţeri sub drapelul Transnistriei, care au antrenamente în toată ziua. Eu cred că asta ar putea fi un subiect al Consiliulului Suprem de Securitate. Noi vom depăşi anume pe calea diplomatică toate aceste lucruri”, a opinat Veaceslav Untilă. 

Analiştii spun că prin astfel de declaraţii, autorităţile de la Tiraspol caută pretinşi duşmani pentru a justifica situaţia deplorabilă a economiei.

“În condiţiile în care este austeritate şi o criză economică catastrofală pentru regiune, trebuie de mobilizat societatea. Eu cred că este şi o provocare la adresa Chişinăului şi vecinilor săi, este Kiev şi, poate, Bucureştiul”, a spus juristul Vitalie Gămurari. 

“În aceasta doctrina militară sunt aspecte care vor afecta pe parcurs drepturile şi libertăţile civile, o prevedere din acest document spune că armata va putea implica în stabilizarea situaţiei politice”, a comentat avocatul ONG-ului “Promo-Lex” Alexandr Zubco.  

În ultimul timp, în regiunea transnistreană au fost organizate mai multe aplicaţii militare cu trageri de luptă, în pofida situaţiei economice dificile.

 

Sursa: http://www.publika.md/reactia-chisinaului-dupa-ce-tiraspolul-a-anuntat-ca-si-a-elaborat-doctrina-militara-ingrijoratoare_2541881.html