23.02.2015: Paşapoartele biometrice, tot mai solicitate în stânga Nistrului. Numărul cererilor s-a dublat

Tot mai mulţi cetăţeni din stânga Nistrului îşi perfectează pașapoarte biometrice. Datele Întreprinderii de Stat “Registru” arată că numărul solicitărilor aproape s-a dublat în 2014, comparativ cu 2013.  

În 2013, aproape 15 mii de cetăţeni din regiunea transnistreană au solicitat perfectarea paşapoartelor biometrice, iar anul trecut, numărul lor a ajuns la aproape 26 de mii. În prezent, peste 74 de mii de locuitori din stânga Nistrului dețin paşapoarte biometrice. Oamenii spun că au nevoie de paşaport pentru a circula fără vize în Uniunea Europeană.

Reprezentanţii Întreprinderii de Stat “Registru” spun că în regiune a fost creată o comisie specială.

“Dosarul cu actele necesare se trimite în Chișinău. Ele sunt analizate și cetățeanul primește un statut juridic. După aceasta el poate face cerere pentru buletinul de identitate, apoi după asta poate să-și perfecteze pașaportul biometric. Acest proces durează până la două luni. Primul document cetățenii din stânga Nistrului îl primesc gratis”, a spus șeful secției Acte de identitate “Registru”, Eugeniu Ursu. 

Analiştii politici susţin că, deşi autorităţile de la Tiraspol promovează o politică prorusă, mulţi locuitori din stânga Nistrului vor să beneficieze de avantajele pe care le oferă regimul liberalizat de vize.

“Câțiva dintre cei care-și perfectează pașapoartele, se includ în componența Moldovei, Cred că autoritățile ar trebuie să depună mai mult efort pentru ca statul moldovenesc să fie cât mai atractiv”, a menționat politologul Aurelian Lavric. 

Regimul de vize cu UE a fost anulat în data de 28 aprilie 2014. Oficial, în raioanele de est ale Republicii Moldova, locuiesc aproape 500 de mii de persoane.

 

Sursa: http://www.publika.md/pasapoartele-biometrice–tot-mai-solicitate-in-stanga-nistrului–numarul-cererilor-s-a-dublat_2239981.html