22.10.2016: Locuitorii din Molovata nouă, Cocieri și Corjova nu vor mai fi izolați din cauza gheții formate pe râul Nistru

Veste bună pentru locuitorii satelor Molovata nouă, Cocieri și Corjova din raionul Dubăsari. Pe timp de iarnă aceștia nu vor mai fi izolați din cauza gheții formate pe râul Nistru, care bloca activitatea bacului de la Molovata.

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor și Căpitănia Portului Internațional de Mărfuri și Pasageri Giurgiulești au achiziționat un aeroglisor nou. Ambarcațiunea a costat 50 de mii de dolari și a fost adusă din orașul Vladivostok, Federația Rusă.

Prezent la evenimentul de inaugurare a noului vas, viceministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor Sergiu Bucataru a declarat că procurarea aeroglisorului a fost foarte necesară din motiv că iarna locuitorii celor trei localități din raionul Dubăsari rămâneau fără alimente sau medicamente. „Acest aeroglisor poate traversa Nistru în condiții climaterice favorabile și nefavorabile, adică atât pe apă, cât și pe gheață. Până acum traversarea pe apă era posibilă doar când era gheață groasă”.

Șeful Căpităniei Portului Giurgiulești Victor Andrusca a declarat că „capacitatea navei de 3,5 tone, adică un microbuz poate fi transportat. Merge deasupra gheței. Va fi exploatat toamna și spre primăvară, când gheața este subțire. De pe un mal pe altul se ajunge în 6-12 minute. Este nou, motoarele sunt bune, a fost testat. Este manevrat de două persoane”.

Acesta este primul aeroglisor achiziționat în Republica Moldova. Potrivit viceministrului Sergiu Bucataru o altă astfel de navă v fi procurată și în alte locuri, dacă va fi nevoie.

1 2 3

 

Sursa: http://provincial.md/la-raion/locuitorii-din-molovata-noua-cocieri-si-corjova-nu-vor-mai-fi-izolati-din-cauza-ghetii-formate-pe-raul-nistru