22.08.2015: Neînţelegeri în problema fermierilor din Dubăsari. Ce spun Nina Ştanski şi Victor Osipov

Problemele fermierilor din raionul Dubăsari provoacă din nou neînțelegeri între Chişinău şi Tiraspol. După decizia administraţiei din stânga Nistrului, de peste un an, agricultorii nu au acces la terenurile aflate după şoseaua Tiraspol-Camenca. După patru ore de discuţii, reprezentanții politici de pe ambele maluri ale Nistrului au hotărât că dezbaterile vor continua  săptămâna viitoare în grupurile de lucru.

Reprezentantul politic al Tiraspolului, Nina Ştanski, a declarat că fermierii din raionul Dubăsari trebuie să încheie contracte de arendă a terenurilor agricole cu administrația locală, din cauză că în regiune nu există noţiunea de proprietate privată.

“Nu a fost şi nu există drept la proprietatea privată asupra pământului. În regiunea transnistreană nu există pământ privat. Trebuie să ne gândim la o altă formulă. Avem un document care are 18 prevederi. 16 au fost coordonate deja. Am efectuat un volum mare de muncă. Avem nevoie de voinţă politică pentru a încheia procesul”, a spus Nina Ştanschi. 

Vicepremierul pentru Reintegrare, Victor Osipov, propune revenirea la mecanismul de acces la terenuri care a existat anterior pentru că acesta nu încalcă dreptul la proprietate al fermierilor din raionul Dubăsari.

“Insistăm asupra faptului că problema de teren să fie rezolvată. Trebuie să găsim o cale de ieșire, astfel încât oamenii să știe ce vor face cu țara lor în această toamnă”, a declarat vicepremierul pentru Reintegrare, Victor Osipov. 

Victor Osipov şi Nina Ştanski au discutat şi despre facilităţile care vor fi propuse agenţilor economici din regiunea transnistreană în contextul implementării Acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană. La întrevedere a fost abordat şi subiectul privind transportarea mărfilor pe calea ferată pe segmentul transnistrean.  

De asemenea, Osipov şi Ştanski au discutat problema dosarelor penale în care figurează funcţionari de pe ambele maluri ale Nistrului. Aceste subiecte vor fi abordate şi săptămâna viitoare în cadrul grupurilor de lucru de profil.

 

Sursa: http://www.publika.md/neintelegeri-in-problema-fermierilor-din-dubasari-ce-spun-nina-stanski-si-victor-osipov_2382961.html