22.07.2016. Tiraspolul și-a găsit un nou aliat puternic. Germania presează Chișinăul în favoarea Rusiei

Germania va încerca în continuare să preseze Chișinăul pentru a accepta unele compromisuri în fața separatiștilor transnistreni de la Tiraspol, chiar dacă acești nu au de oferit nimic la schimb și refuză dialogul pe coșul politic al dosarului. Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, va veni marți în Republica Moldova, unde ar urma să aibă mai multe întâlniri cu autoritățile cu care va discuta, printre altele, subiecte ce țin de rezolvarea conflictului transnistrean, a anunțat vineri președintele Parlamentului, Andrian Candu. Reamintim că Steinmeier a făcut recent o serie de declarații favorabile Rusiei, printre care se numără cele legate de relaxarea sancțiunilor economice impuse Rusiei ca urmare a anexării Crimeei, precum și unele acuzatoare la adresa NATO cum că ar avea un comportament provocator la adresa și interesele Moscovei în regiune prin dislocarea de trupe în estul Europei.

Lobby-istul de stânga al Moscovei

Sancțiunile nu sunt un scop în sine. Ele ar trebui să reprezinte un impuls pentru schimbarea unui comportament”, declara Steinmeier luna trecută pentru RedaktionsNetzwerk Deutschland, o rețea de ziare locale din Germania. Ministrul de Externe german a declarat că sancțiunile ar trebui ridicate, gradual, dacă Guvernul Rusiei demonstrează că încearcă să implementeze Acordul de la Minsk pentru menținerea păcii în Ucraina. „O abordare de tipul totul sau nimic, chiar dacă sună bine, nu înseamnă nimic”, a spus Steinmeier. Același lucru s-a întâmplat și cu NATO, Steinmeier părând mai degrabă un lobby-ist al Moscovei. El criticat politica NATO față de Rusia, pe care o considera „războinică”, potrivit unui interviu ce urmează să fie publicat duminica de cotidianul german Bild. „Ceea ce trebuie sa evitam astăzi este să inflamăm situația cu strigate războinice și cu zăngănit de săbii”, a afirmat Frank-Walter Steinmeier, referindu-se la desfășurarea de forte NATO în apropiere de frontierele Rusiei.

Convocări de urgență ale separatiștilor

După ce nu au obținut nimic la negocierile din Germania cu autoritățile constituționale de la Chișinău, liderii separatiști de la Tiraspol cer convocarea de urgență a unor noi negocieri în formatul 5+2 pe teme comunicațiilor feroviare, relatează agenția Infotag. Așa-zisul ministru de Externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, vrea să găsirea de urgență a unei soluții în cazul „blocadei economice” impuse de Chișinăul și Kiev în vederea limitării livrărilor în Transnistria a mărfurilor de import pe cale feroviară. El a explicat că „sunt necesare eforturile tuturor partenerilor internaţionali”. Totul a pornit după ce autoritățile ucrainene și cele moldovene, ar fi blocat, de comun acord, 40 de cisterne cu combustibil ce urmau să ajungă din Belarus în Transnistria. Șeful așa-zisului Guvern transnistrean, Pavel Prokudin, declara atunci că Tiraspolul va veni cu „reacție promptă și dură”. Totul a pornit de la faptul că, în 2004, administrația de la Tiraspol și-a însușit căile şi materialul rulant al întreprinderii de stat „Calea Ferată a Moldovei” (CFM) aflate pe teritoriul regiunii transnistrene, creând în baza acestora o întreprindere proprie.

Replica Chișnăului

În replică, Chișinăul a suspendat circulație feroviară prin regiune. Aceasta a fost reluată în 2016, cu condiția perfectării actelor necesare pentru operațiunile de import-export de către organele vamale subordonate autoritățile constituționale ale Republicii Moldova, regulă care nu se aplică, însă, decât în privința exporturilor din Transnistria. Adică numai cele benefice pentru autoritățile separatiste de la Tiraspol. În conformitate cu angajamentele pe care și le-a asumat prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, Chișinăul încearcă să restabilească controlul și asupra importurilor în regiune, excluzând din schema de circulaţie a mărfurilor două staţii de la segmentul transnistrean al frontierei cu Ucraina, scrie agenția menționată.

Intrare în legalitate

Șeful Căilor Ferate ale Moldovei, Iurie Topală, a declarat însă că blocând cisternele, Ucraina nu doar că nu încalcă vreo lege, ci, dimpotrivă, intră în legalitate. „Ei fac zarvă, nu de astăzi și nu de ieri, ei tot timpul au făcut zarvă. Ceea ce este legat de vagoane, așa sunt acordurile dintre Rusia, Ucraina și Republica Moldova, că toate vagoanele care vin în Republica Moldova trebuie să fie coordonate cu Calea Ferată din Moldova. Așa este acordul semnat. Ucraina este obligată să ne informeze ce vagoane și ce marfă vine în Moldova, deoarece fără vamă nu putem permite să intre marfa în țară, dar vama se află la Tighina, dacă vorbim despre Cuciurgan, atunci ei sunt obligați să vină la Tighina ca să facă vama”, citat de Europa Liberă. În ultimii zece ani, potrivit lui Iurie Topală, vagoanele cu marfă din Ucraina au intrat în regiunea separatistă fără a trece în mod oficial vama moldovenească, ceea ce a provocat, la o primă estimare, pagube de zeci de milioane de dolari pentru bugetul moldovenesc, a mai precizat Topală.

„Până acum ei activau ilegal. Primeau marfa direct, fără să vină cu actele la punctul vamal Tighina. Ei ne pun să dăm o scrisoare la autoritatea ucraineană… ca să încalc și eu legea, să încalce legea și Ucraina… Faptul că până acuma Ucraina a încălcat legea, a încălcat acordul dintre noi și le da direct vagoanele asta-i una, dar eu nu pot să vin cu propunerea: hai, încălcați mai departe. Ei acum au intrat în cadrul legal și nu pot să intervin chiar cu nimic, și noi nu am făcut nimic, noi Republica Moldova. Pur și simplu, Ucraina a intrat în cadrul legal, așa cum spun acordurile. Pagubele sunt de sute de milioane de lei, sau zeci de milioane de dolari.”

România, invocată inevitabil de către separatiști

Drept răspuns la faptul că Ucraina a început să permită transportarea mărfurilor în regiunea estică a Moldovei doar prin punctele controlate de autoritățile constituționale, Tiraspolul amenință că va reacționa prin ajustări tarifare și înăsprirea cerințelor pentru Kiev și Chișinău, în ceea ce privește tranzitarea mărfurilor prin teritoriul nerecunoscutei republici moldovenești nistrene, mai relatează Europa Liberă. Șeful așa-zisului cabinet de miniștri de la Tiraspol a declarat pentru presa locală că va înăspri controalele și pentru „tranzitul românesc”, referindu-se cel mai probabil la transportul de cărbuni, metal sau minereu de fier, importat din Rusia și Ucraina de companii din România.

Sursa: http://karadeniz-press.ro/kara/tiraspolul-si-a-gasit-un-nou-aliat-puternic-germania-preseaza-chisinaul-in-favoarea-rusiei/