22.07.2016: O policlinică din regiunea transnistreană, renovată prima oară după mai mult de 50 de ani, pe bani europeni

O policlinică din orașul Dnestrovsk, regiunea transnistreană, a fost renovată pentru prima oară după mai multe de 50 de ani cu suportul financiar al Uniunii Europene. Înstituția medicală, proaspăt reparată, a fost inaugurată azi.

 
 
 
 
 

Instituția, construită în anii ’60, nu a fost reparată temeinic niciodată și risca să fie închisă pentru că nu mai corespundea standardelor de exploatare. Acoperișul vechi de 50 de ani era spart, sistemul de încălzire – defect, iar cel de aprovizionare cu apă și canalizare nefuncțional. Doctorilor le lipseau condiții elementare de muncă pentru deservirea populației din Dnestrovsk, precum și din satele învecinate, Pervomaisk, Nezavertailovka și Korotnoe. 

„Suntem mândri să fim astăzi aici și să vorbim despre realizările noastre comune. Împreună cu ONU și partenerii noștri elvețieni ne-am angajat să consolidăm și să modernizăm sectorul de îngrijire a sănătății, de pe ambele maluri ale râului Nistru și să stimulăm contactele dintre experți și schimbul de know-how între practicienii. Noi credem că acest schimb este esențial pentru îmbunătățirea calității asistenței medicale, iar UE va sprijini intensificarea acestor legături pentru beneficiul pacienților de pe ambele maluri”, a menționat Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.

„Sunt bucuroasă că cele trei Agenții ONU, unindu-și eforturile, cu sprijinul financiar al UE și al Agenției Elvețiene pentru Cooperare și Dezvoltare, au contribuit la îmbunătățirea serviciilor medicale prestate locuitorilor de pe ambele maluri ale râului Nistru. Această instituție prestează servicii pentru 22 mii de oameni și, cu atât mai mult mă bucur că, în prezent, cu fonduri europene, sunt renovate 20 de obiecte de infrastructură socială pe ambele maluri ale Nistrului”, a menționat Dafina Gercheva, Coordonatoare rezidentă ONU și  Reprezentantă permanentă PNUD Moldova.

Policlinica din Dnestrovsk este dotată cu frigidere pentru păstrare a vaccinurilor, oferite de UNICEF, UE și Agenția Elvețiană de Dezvoltare și Cooperare. Echipament pentru vaccinare a mai fost oferit pentru Centrul Sanitar-epidemiologic din Tiraspol și alte 140 instituții medicale, care deservesc 44 sate.

„Accesul la serviciile de îngrijire a sănătății, inclusiv în cadrul asistenței medicale primare, este garantat de Convenția cu privire la drepturile copilului. Acest proiect aduce tuturor femeilor și copiilor un acces îmbunătățit la servicii medicale, inclusiv la îngrijirea perinatală și imunizare”, a menționat Nune Mangasaryan, Reprezentanta UNICEF în Moldova.

„Ca urmare a suportului financiar acordat de SDC și colaborării intense cu PNUD, OMS și UNICEF s-a reușit modernizarea celor mai mari centre perinatale din stânga Nistrului. De asemenea, s-au îmbunătățit condițiile de păstrare a vaccinurilor în instituțiile medicale”, a subliniat Valeriu Sava, specialist în domeniul sănătății, în cadrul Agenției elvețiene de Cooperare și Dezvoltare. Potrivit lui, SDC va continua acordarea suportului necesar pentru a asigura îmbunătățirea și menținerea calității serviciilor medicale perinatale, gestionarea efectivă a programelor de vaccinare, crearea posibilităților de colaborare dintre medicii de pe ambele maluri ale râului Nistru.

Inaugurarea a mai servit drept prilej pentru demararea unei campanii de conștientizare a importanței vaccinării în comunitate. OMS a contribuit la îmbunătățirea serviciilor de imunizare și de asistență medicală perinatală în stânga Nistrului. „Serviciile de imunizare, fiind unele din cele mai cost-eficiente intervenții de sănătate publică, și asistența medicală pentru mame și copii bazată pe dovezi, contribuie la crearea comunităților rezistente și la creșterea generațiilor sănătoase în viitor”, a menționat Silviu Ciobanu, Coordonator program maladii transmisibile, Biroul OMS în Republica Moldova.

Pentru renovarea policlinicii din Dnestrovsk, UE a acordat peste 140 mii de euro prin intermediul programului de consolidare a încrederii între locuitorii ambelor maluri ale râului Nistru, implementat de PNUD.

Renovarea policlinicii din Dnestrovsk este unul din proiectele finanțate în stânga Nistrului de Uniunea Europeană și Agenția Elvețiană de Dezvoltare și Cooperare (SDC) și implementate în parteneriat cu trei agenții ONU: Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Organizația Mondială a Sănătăți (OMS) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, în perioada 2012-2015, trei instituții perinatale din stânga Nistrului au fost renovate, сinci au fost dotate cu echipament medical modern, iar personalul medical – instruit. A fost renovat și Spitalul de Urgență din Bender. De asemenea, au fost desfășurate activități de informare a populației cu privire la promovarea alăptării, imunizărilor și de informare despre pericolul fumatului în timpul sarcinii.

 

Sursa: http://www.realitatea.md/policlinica-renovata_42652.html