22.05.2017: „Transnistrenii de la SunStroke Project au cucerit Europa“. Presa de la Tiraspol susţine că Moldova a luat doar formal locul 3 la Eurovision

În timp ce moldovenii se bucură de performanţa istorică de la Eurovision 2017, locul 3, obţinut de formaţia SunStroke Project, presa din stânga Nistrului a subliniat că adevărul e altul. Potrivit lor, Moldova şi-a însuşit doar formal o poziţie pe podium, deoarece Transnistria nu este recunoscută ca stat, sugerând că victoria ar aparţine de facto regiunii transnistrene, pentru că interpeţii sunt originari din Tiraspol.

Într-un reportaj realzat la televiziunea publică din regiunea transnistreană, jurnaliştii afirmă că „muzicanţii din Tiraspol au cucerit Europa la Eurovision. Formal, din cauză că Transnistria nu este recunoscută, aceste rezultate istorice ajung la Moldova”. În continuare, jurnaliştii încearcă să sugereze existenţa urei moldovenilor faţă de limba rusă, limbă vorbită de băieţii de la SunStroke Project, iar pentru a demonstra că moldovenii urăsc limba rusă aceştia prezintă câteva citate dintr-un editorial al jurnalistei portalului de ştiri Unimedia.info Elena Robu.

În cadrul materialului, jurnalista de la Chişinău afirmă că nu se mândreşte cu această victoria celor de la SunStroke Project la Eurovision, pe motiv că au vorbit la Kiev doar în limba rusă.   „Băieţii de la SunStroke Project au vorbit doar în limba rusă. Şi acum nu contează că sunt originari din regiunea transnistreană, dar ar fi fost frumos să vorbească în limba ţării pe care o reprezintă”, a scris Elena Robu pe blogul său, fapt ce i-a deranjat pe reprezentanţii mass-media de la Tiraspol.

„În acest context, presa din stânga Nistrului notează că „presiuni asupra Transnistriei se fac pe toate direcţiile, inclusiv a muzicii”, precizând încă o dată că Moldova a obţinut doar formal locul 3 la Eurovision şi că „în Transnistria se cunoaşte adevărul”.

Citeste mai mult: adev.ro/oqci5a