21.10.2015: Ucraina și RM vor reabilita calea ferată de ocolire a Transnistriei

Peste 20 de kilometri din tronsonul Berezino-Basarabeasca, reprezentând o cale de ocolire regiunii transnistrene, vor fi reabilitate la începutul lunii iulie 2016, ca urmare a unui acord semnat ieri, la Odessa, de căile ferate ale Moldovei şi Ucrainei. Se va evita astfel taxa de 5 USD, pretinsă de autorităţile din Tiraspol pentru fiecare kilometru parcurs pe drumurile de fier din zonă.

Acordul poartă semnăturile lui Iurie Topală, şeful Căilor Ferate din Moldova, şi Mihail Saakaşvili, guvernatorul regiunii Odessa.

Solitat de reporterul Deschide.md, Topală a menţionat că pe teritoriul Republicii Moldova vor fi reabilitate 2,5 km de cale ferată, partea ucraineană urmând să reparte mai bine de 20 km în cadrul tronsonului amintit.

„Colaborarea moldo-ucraineană va aduce beneficii ambelor părți, fiindcă va contribui la facilitarea transportul internațional de mărfuri”, a menționat Iurii Topala.

„Este drumul direct din Moldova spre porturile din Odesa. Tronsonul Berezino-Besarabca are importanța ca o posibilitate de comunicare cu Moldova și de ocolire a Transnistriei. După reabilitare, această cale ferată va crea comodități adăugătoare pentru o logistică efectivă în domeniul transportului de mărfuri”, a declarat Alexandr Zavgoroni, cosemnatar al Acordului.

 

Sirsa: http://www.deschide.md/ro/news/economic/20326/Ucraina-%C8%99i-RM-vor-reabilita-calea-ferat%C4%83-de-ocolire-a-Transnistriei.htm