21.10.2015: Grupare criminală condusă de un militar transnistrian destructurată

Serviciul protecție internă și anticorupție al MAI a destructurat o grupare criminală specializată în trafic de arme, muniții și droguri.

Gruparea criminală transporta armamentul pe cale fluvială din autoproclamata republică nistreană și era constituită din 8 membri activi și persoane de încredere, care anterior au fost trași la răspundere penală pentru comiterea infracțiunilor grave.

În raionul Rezina, pe malul râului Nistru, a avut loc întâlnirea dintre membrii grupării criminale și doi investigatori sub acoperire, care au cumpărat cu 1200 de euro o armă de foc cu țeavă ghintuită, un pistol-automat „AKSU” kal. 5.45, patru încărcătoare și 100 cartușe de luptă.

Ulterior, au fost efectuate 4 percheziții la domiciliile membrilor grupării criminale, fiind depistate: 1 pistol-automat AKSU, 2 arme de vânătoare cu țeavă lisă de model “TOZ-34” calibrul 12 mm, 1 pistol cu glonț de model Beretta – 84 FS, calibrul 9×17 mm, 1 pistol cu glonț de model Baikal 422, calibrul 9 mm și 1 pistol traumatic de model PM. Din muniții au fost depistate 73 cartușe calibrul 12 mm, pentru arme cu țeavă lisă, 4 încărcătoare pentru AKSU, calibrul 5,45 mm, 100 cartușe pentru AKSU, calibrul 5,45 mm, precum și 2 baionete, 7 cuțite de vânătoare confecționate artizanal, 1 pumnal confecționat din plumb și 1 bită de metal.

Tot în cadrul perchezițiilor desfășurate, la domiciliul unuia din figuranți a fost depistat un laborator artizanal pentru creșterea cânepii amplasat în subsolul casei, unde se aflau dispozitive clandestine pentru irigare și menținerea temperaturii și energiei, pentru sporirea creșterii plantelor. Materia primă este adusă din state membre ale UE.

Astfel, în subsolul casei au fost depistate 38 de ghiveciuri cu plante de cânepă cu o înălțime de până la 1 metru, iar în grădina casei 45 plante de cânepă, cu o înălțime de peste 2 metri.

Liderului grupării este un militar în rezervă al forțelor armate din autoproclamata republică nistreană, particpant activ la conflictul armat din anul 1992.

În continuare sunt desfășurate investigații în scopul stabilirii implicării directe sau indirecte la comiterea altor infracțiuni grave, deosebit de grave și excepțional de grave ale membrilor grupării, precum și aportul/rolul structurilor responsabile de documentarea acestor genuri de crime.

 

Sursa: http://www.moldova.org/grupare-criminala-condusa-de-un-militar-transnisrian-destructurata/