21.09.2014: Oficial transnistrean: Relaţiile Chişinău-Tiraspol, mai tensionate ca niciodată

Relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol sunt mai tensionate ca niciodată, a declarat pretinsul ministru de externe al regiunii transnistrene, Nina Ștanski, după o întrevedere avută vineri cu vicepremierul moldovean Eugen Carpov.

Ştanski a declarat că de vină sunt oficialii de la Chișinău, dar a refuzat să precizeze cauza tensiunilor.

„Aţi observat că relaţiile dintre Chișinău si Tiraspol sunt foarte tensionate, aș spune chiar mai tensionate ca niciodată. Îmi vine greu să înţeleg cauza acestor tensiuni, pot doar să constat gesturile neprieteneşti din partea autorităților Republicii Moldova care se intensifică. Când părţile se consideră parteneri, atunci nu încearcă să pună cătuşe partenerului. Această practică a fost în 1992. În 2006 întrevederile s-au întrerupt pentru o perioadă de şase ani. 08.06 În prezent, cu părere de rău, colegii noştri calcă pe aceeaşi greblă. Nu înţeleg de ce”, a declarat Ștanski, citat de portalul jurnal.md.

De cealaltă parte, Eugen Carpov susţine că separatiștii din stânga Nistrului blochează întâlnirile la nivel înalt şi întreprind acţiuni unilaterale şi provocatoare.

„Tensiuni există. Nu există un dialog în formatul de anterior, au fost amânat de cei de la Tiraspol. Noi nu sprijinim un astfel de comportament când Tiraspolul blochează întâlnirile și la un nivel mai înalt, cele tradiționale dintre Șevciuc și premier”, a declarat vicepremierul.

În cadrul întâlnirii dintre cei doi a fost abordată problema fermierilor din raionul Dubăsari, care s-au plâns că separatiștii le prelucrează în mod abuziv terenurile amplasate la est de traseul Dubăsari – Tiraspol. Negociatorii, însă, nu au ajuns la vreun consens. De altfel ca și în chestiunea ce ține de numărul posturilor de control instalate de separatiști în zona de securitate.

„În mod special am atras atenția că au fost adoptate decizii prin care se enumeră punctele de control vamal pe teritoriul regiunii transnistrene. Apare un punct vamal pe aerodromul din Tiraspol. Am adresat întrebarea ce să însemne acest lucru, care este substratul acestei decizii? Ni s-a promis explicaţii către runda viitoare. Nu putem tolera”, a mai spus Eugen Carpov.

Următoarea întâlnire dintre reprezentanţii Chişinăului şi Tiraspolului va avea loc pe data de 6 octombrie.

 

Sursa: http://www.cotidianul.ro/relatiile-chisinau-tiraspol-mai-tensionate-ca-niciodata-247589/