21.08.2015: Nina Ștanski: „Problema Liceului Lucian Blaga s-ar rezolva dacă… ar exista”

Liceul cu predare în limba română „Lucian Blaga” din regiunea transnistreană se confruntă cu noi presiuni, potrivit directorului instituției, Ion Iovcev. Curtea liceului a devenit un parc de autobuze. Pe de altă parte, așa numitul ministru de externe din stânga Nistrului, Nina Ștanski, spune că Iovcev vorbește despre o problemă inexistentă.

 

Nina Ștanski a fost întrebată despre improvizata „parcare” la liceul „Lucian Blaga” după întrevederea cu Victor Osipov. Aceasta însă a menționat că nu vede nici o problemă la mijloc. 

 

„Dacă o chestiune de acest fel ar fi existat, credeți că domnul Osipov nu avea să discute acest fapt în ședință?”, i-a întrebat retoric Ștanski pe jurnaliști. „Acest om (n.r. – Ion Iovcev, directorul liceului) este o figură atât de scandaloasă, încât mă tem să comentez această chestiune pentru ca cuvintele mele să nu fie interpretate greșit”, a mai adăugat Ștanski.

 

„Nu exclud că Comisia Mixtă Chișinău-Tiraspol va mai executa câteva controale, iar directorii școlilor românești nu vor auzi ceea ce vor. Dar prea puțin mă deranjează dispoziția unui anumit director, dacă nu se știe cum sunt hrăniți acei copii, cum sunt îngrijiți, în ce condiții învață, etc. Sunt copii, chiar dacă problema este una politică. Știți pilda aceea când un băiat striga că vin lupii și oamenii veneau să-l salveze fără a găsi acolo lupi? Cazul directorului este similar. Când lupii vor veni cu adevărat, nimeni nu va veni să îl salveze”, a spus cu zâmbet Ștanski. 

 

Agora amintește că anterior Liceul „Lucian Blaga” a fost implicat într-un scandat de proporții, iar directorul liceului, Ion Iovcev, a fost reținut de miliția transnistreană. 

 

Sursa: http://agora.md/stiri/11900/nina-Stanski-problema-liceului-lucian-blaga-s-ar-rezolva-daca—-ar-exista