21.04.2015: Verdict CEDO. Rusia, OBLIGATĂ să achite despăgubiri familiei lui Vadim Pisari

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a pronunțat astăzi hotărârea în cauza lui Vadim Pisari, tânărul care a fost omorât de către un soldat rus din cadrul misiunii de pacificare, pe 1 ianuarie 2012, pe podul de la Vadul lui Vodă, obligândFederația Rusă să achite părinților lui Vadim Pisari despăgubiri morale de 35 de mii de euro și 5 580 de euro – costuri și cheltuieli pentru asistența juridică.

Astfel, CEDO a constatat violarea Convenției Europene – dreptul la viață. Aceasta a considerat că nu a existat o necesitate acută pentru a permite soldatului rus aplicarea forței letale. Totodată, Curtea a constatat că ancheta desfășurată de către autoritățile ruse pe marginea decesului lui Vadim Pisari nu a fost adecvată. Autoritățile Federației Ruse în repetate rânduri au refuzat recunoașterea calității de parte vătămată a părinților defunctului, ceea ce în opinia Curții este suficient să constate violarea articolului menționat.

„O problemă care apare în legătură cu incidentul din 1 ianuarie 2012 este că locul amplasării posturilor de pacificare urmează a fi revizuit astfel încât acestea să fie amplasate în zonele unde este necesară prezența lor. Or, amplasarea postului de pacificare la intrare în mun. Chișinău nu este reușită, locul postului fiind în imediata apropiere a obiectivelor militare ale regiunii”, a subliniat Alexandru Postică, avocat, directorul Programului Drepturile Omului al Asociației „Promo-LEX”.

Amintim că tânărul în vârstă de 19 ani a fost împușcat mortal de către un militar rus, la postul de control de la Vadul lui Vodă. Tânărul a plătit cu viaţa pentru că nu a răspuns somaţiilor de a opri automobilul pe care îl conducea.

 

Sursa: http://ziarulnational.md/verdictul-cedo-in-cazul-tanarului-imuscat-de-un-pacificator-rus-dreptul-la-viata-incalcat-de-pacificatori/