21.03.2014: Incidentele din zona de securitate ar putea fi documentate de militarii delegaţiilor din CUC

Incidentele din zona de securitate ar putea fi documentate pe viitor dereprezentanţii militari ai delegaţilor din Comisia Unificată de Control. O propunere în acest sens a venit din partea reprezentanţilor Chişinăului în această comisie. Delegaţia Tiraspolului a anunţat că va examina recomandarea Chişinăului. 

Propunerea delegaţiei Chişinăului în Comisia Unificată de Control a pornit de la incidentul produs pe cinci februarie, când vameşi transnistreni l-au reţinut pe directorul liceului Lucian Blaga din Tiraspol, Ion Iovcev. 

“Noi am propus ca pe viitor, observatorii militari obligaţi să iasă la aşa fel de incidente, dacă ele vor fi între organele de drept şi pacificatori. La faţa incidentului au venit co-preşedintele CUC din Transnistria şi doi membri ai CUC şi noi am pus întrebarea de ce aceştia nu au localizat acest incident, înseamnă că ei au fost cointeresaţi ca să aibă loc, ca să fie reţinut domnul Iovcev”, a declarat reprezentantul Chişinăului în CUC Ion Solonenco.

Reprezentanţii Tiraspolului insistă însă asupra faptului că directorul liceului Lucian Blaga ar încălcat aşa zisa legislaţie transnistreană.

“Noi nu vom comenta acest subiect, pentru că ne-am exprimat deja poziţia şi cred că acele comentarii care au fost făcute sunt suficiente. Vom examina acest subiect la masa de negocieri, iar ulterior vom lua o decizie”, a spus preşedintele CUC din partea Tiraspolului, Oleg Beleacov. 

Reprezentanţii Federaţiei Ruse în CUC spun că astfel de incidente apar din cauza lipsei de comunicare dintre instituţiile de drept din regiune.

“Problema este lipsa de comunicare între instituţiile de drept din zona de securitate, iar acest lucru îl recunosc toţi. Noi vom continua să cutăm o soluţie pentru această problemă”, a susţinut Vasile Corcimari, reprezentantul Rusiei în CUC.

La începutul lunii februarie, directorul liceului Lucian Blaga, Ion Iovcev, contabila şi şoferul instituţiei au fost reţinuţi de miliţia transnistreană, la întoarcere de la Căuşeni. Ei aduceau salariile pentru profesori. Ulterior, cei trei au fost eliberaţi, însă bunurile au fost confiscate, iar Ion Iovcev a fost acuzat de contrabandă. 

 

Sursa: http://www.publika.md/incidentele-din-zona-de-securitate-ar-putea-fi-documentate-de-militarii-delegatiilor-din-cuc_1851861.html