21.01.2014: Macovei îi cere lui Şevciuk să oprească hărţuirea profesorilor şi elevilor din Tiraspol

 

 

Monica Macovei i-a solicitat lui Evgheni Şevciuk, preşedintele regiunii separatiste Transnistrene, să pună capăt atacului şi hărţuirii profesorilor şi elevilor de la liceul de limba română Lucian Blaga din Tiraspol. 

Acţiunile de intimidare, în special trimiterea unor ofiţeri KGB (FSB) pentru a intimida profesorii de la liceul Lucian Blaga, în decembrie 2013, şi îngheţarea conturilor liceului, în ianuarie 2014, nu lasă nicio îndoială că autorităţile transnistrene folosesc tactici de intimidare similare celor folosite de Federaţia Rusă, considera Monica Macovei, preşedinte al Delegaţiei Parlamentului European la Comisia parlamentară de cooperare UE-Republica Moldova.

Macovei i-a cerut acestuia şi respectarea dreptului la educaţie în şcolile cu predare în limba română din regiunea Transnistreană, parte a Republicii Moldova.

Europarlamentarul Monica Macovei i-a trimis o scrisoare liderului separatist Evgheni Şevciuk, în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de decizia luată de autorităţile separatiste din Transnistria, din 13 ianuarie 2014, de a îngheţa conturile liceului Lucian Blaga cu predare in limba română, din Tiraspol.

Monica Macovei aminteşte şi de hărţuirea profesorilor de la liceul Lucian Blaga, prin intermediul ofiţerilor KGB (FSB), în decembrie 2013. 

Monica Macovei consideră că acţiunile de intimidare împotriva şcolilor cu predare în limba română din regiunea Transnistreană au început cu mult timp în urmă, dar au atins apogeul după 29 noiembrie 2013, când Republica Moldova a parafat la Vilnius Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Publicăm integral scrisoarea semnată de europarlamentarul Monica Macovei:

“Stimate domnule Şevciuk,

Sunt profund îngrijorată de cel mai recent atac al autorităţilor separatiste din Transnistria la liceul cu predare in limba română, Lucian Blaga, din Tiraspol.

Acţiunile de intimidare împotriva şcolilor cu grafie latină din regiunea Transnistreană au început cu mult timp în urmă, dar au atins apogeul după 29 noiembrie 2013, când Republica Moldova a parafat la Vilnius Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Decizia administraţiei dumneavoastră, din 13 ianuarie 2014, de a îngheţa conturile liceului Lucian Blaga, este inacceptabilă şi vizează în mod clar închiderea tuturor şcolilor cu predare în limba română din regiunea separatistă Transnistreană. Dreptul de a asigura accesul la limba şi cultura română prin educaţie trebuie respectat, cu atât mai mult cu cât pe 5 decembrie 2013 limba română a fost declarată limba oficială a Republicii Moldova de către Curtea Constituţională.

Carta Europeană a Drepturilor Fundamentale prevede în art. 14 (3) că părinţii au dreptul la educarea şi instruirea copiilor lor în conformitate cu convingerile lor religioase, filozofice şi pedagogice. Prin urmare, campania de intimidare şi măsurile luate pentru a închide şcolile din Republica Moldova cu grafie latină sunt încălcări grave, care trebuie să înceteze imediat.

Acţiunile de intimidare, în special trimiterea unor ofiţeri KGB (FSB) pentru a intimida profesorii de la liceul Lucian Blaga, în decembrie 2013, şi îngheţarea conturilor liceului, în ianuarie 2014, nu lasă nicio îndoială că autorităţile transnistrene folosesc tactici de intimidare similare celor folosite de către Federaţia Rusă.

Domnule Şevciuk, vă solicit să respectaţi drepturile omului în regiunea Transnistreană şi să luaţi măsuri ferme şi ireversibile pentru a pune capăt acestor hărţuiri şi pentru a asigura respectarea drepturilor fundamentale ale omului.

Vă mulţumesc pentru atenţia dumneavoastră faţă de aceste îngrijorări.

Cu stimă,

Monica Macovei
Preşedinte, Delegaţia Parlamentului European la Comisia parlamentară de cooperare UE- Republica Moldova

Cc [Şi în atenţia]: dlui Hadârcă, co-preşedinte al Comitetului de Cooperare Parlamentară UE- Republica Moldova”.

(15 ianuarie 2014)

 

Sursa: http://www.romanialibera.ro/actualitate/europa/macovei-ii-cere-lui-sevciuk-sa-opreasca-hartuirea-profesorilor-si-elevilor-din-tiraspol-323622.html