20.11.2013: Şeful Biroului pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, a efectuat o serie de vizite în unele localităţi din Zona de Securitate

În perioada 13-18 noiembrie, Şeful Biroului pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, s-a întâlnit cu primarii localităţilor din raioanele Anenii-Noi, Rezina, Dubăsari, Criuleni, Căuşeni şi Şoldăneşti, situate în Zona de Securitate.

În cadrul discuţiilor, Şeful Biroului a făcut o prezentare generală a ultimelor evoluţii în cadrul procesului de reglementare a conflictului transnistrean, precum şi a situaţiei actuale în Zona de Securitate. Un subiect aparte a constituit nivelul de realizare a proiectelor din cadrul Programului activităţilor de reintegrare a ţării şi a celor finanţate de donatorii internaţionali.

Potrivit Şefului Biroului pentru Reintegrare, în cadrul Programului activităţilor de reintegrare a ţării, în perioada 2011-2013, au fost finanţate circa 100 de proiecte pentru 52 de localităţi din Zona de Securitate. Începând cu anul 2013 suma alocată a fost majorată la 15 mil. lei.

Programul dat are drept scop finanţarea activităţilor de dezvoltare şi modernizare tehnico-materială a instituţiilor educaţionale, de întreţinere a clădirilor de menire socială şi a apeductelor, de iluminare stradală, măsuri de protecţie socială a persoanelor în etate şi cu dizabilităţi, precum şi alte activităţi privind procesul de reintegrare a ţării.

„Programul activităţilor de reintegrare a ţării este o bună practică de susţinere a proiectelor social-economice menite să ridice nivelul de trai a localităţilor din Zona de Securitate în vederea reintegrării ţării. La elaborarea Programului s-a ţinut cont în primul rând de propunerile autorităţilor publice locale din Zona de Securitate.” a menţionat Gheorghe Bălan.

Totodată, Şeful Biroului pentru Reintegrare a reiterat că localităţilor din Zona de Securitate li se va acorda şi în continuare o atenţie sporită din partea autorităţilor publice centrale în procesul de realizare a programelor social-economice.

Din partea autorităţilor locale au fost aduse mulţumiri Guvernului pentru susţinerea financiară a proiectelor implementate, subliniind necesitatea continuării Programului şi pentru următorii ani.

Sursa: http://gov.md/libview.php?l=ro&idc=606&id=7004