20.05.2017: SBU: Tranzitul produselor alimentare din Ucraina în reg. transnistreană, interzis

Începând de sâmbătă, 20 mai, autorităţile de la Kiev interzic tranzitul produselor alimentare prin segmental transnistrean al frontierei cu Republica Moldova.

Măsura face parte din proiectul de control frontalier comun dintre Republica Moldova şi Ucraina.

Aşa-zisul “ministru al agriculturii” din stânga Nistrului, Efim Koval, a anunțat în cadrul ședinței de vineri a consiliului de securitate că a primit o scrisoare din partea Serviciului Fitosanitar al Ucrainei cu privire la interdicția de tranzit, informează Novostipmr.

Tranzitul de mărfuri alimentare în regiunea transnistreană prin teritoriul Ucrainei va fi efectuat numai cu acordul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) din Republica Moldova.

Inițiatorul interdicției a fost Direcția Generală Protecție și Contraspionaj în domeniul economiei din cadrul Serviciului de Securitate din Ucraina (SBU). O astfel de decizie va contribui la „localizarea amenințărilor la adresa securității naționale”, consideră SBU.

Vitali Ignatiev, pretinsul „ministru de externe” din stânga Nistrului, a anunțat că planul Republicii Moldova și al Ucrainei de a crea punctele de control comun pe segmentul transnistrean al frontierei ar putea duce la faza fierbinte a conflictului, iar administrația de la Tiraspol ar putea să se adreseze Federației Ruse cu solicitarea de a-i atrage pe reprezentanții ruși în calitate de forță ce ar asigura securitatea în regiune.

 

Sursa: http://infoprut.ro/47265-sbu-tranzitul-produselor-alimentare-din-ucraina-reg-transnistreana-interzis.html