20.01.2015: William Moser şi Evgheni Şevciuk au discutat despre relansarea formatului „5+2”

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, William Moser, care îşi încheie mandatul, a avut astăzi, 15 ianuarie, o întâlnire cu liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk. În cadrul discuţiilor, diplomatul american a vorbit despre importanţa atingerii unui compromis în cadrul formatului de negocieri „5+2” precum şi despre beneficiile Acordului de Asociere RM-UE, transmite Radio Moldova Actualităţi.
„A fost foarte bine că am avut această discuție onestă cu Evgheni Şevciuk și eu mi-am exprimat frustrarea că nu vedem un compromis din partea ambelor părți în formatul de negocieri „5+2”, a spus ambasadorul William Moser într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Radio Moldova Actualități. „Și eu încurajez noul Guvern care va fi format să relanseze acest format de negocieri cât mai energic. L-am încurajat pe Șevciuk și am să îl rog și pe succesorul meu, care va veni aici, să încurajeze noua guvernare de la Chișinău să găsească toate compromisurile care sunt posibile pentru a mișca procesul înainte”, a menționat diplomatul american.

William Moser a vorbit cu Evgheni Şevciuk și despre importanța Acordului de Asociere RM-UE. „Am spus și mai repet că semnarea Acordului de Asociere cu UE este o șansă foarte mare. Această oportunitate se referă la crearea unui nou spațiu de comerț care va funcționa conform regulilor, standardelor europene, de care pot beneficia ambele maluri ale Nistrului”, a subliniat diplomatul american.

Ambasadorul a amintit că „există companii, gospodării în partea stângă a Nistrului, care deja fac comerț cu unele state ale UE, iar 53 la sută din exporturile Moldovei deja sunt orientate spre UE”. „Aceasta demonstrează că cele două economii pot fi unite și pot să funcționeze împreună spre beneficiul tuturor cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului”, a conchis ambasadorul american în cadrul unui interviu acordat postului Radio Moldova Actualități. 

 

Sursa: http://trm.md/ro/politic/william-moser-si-evgheni-sevciuk-au-discutat-despre-relansarea-formatului-5-2/