19.12.2016: Viceprim-ministrul Gheorghe Bălan a avut o întrevedere cu Bridget Brink, asistentul adjunct al secretarului de stat al SUA

În cadrul convorbirii, oficialii au discutat teme de actualitate cu privire la derularea procesului de reforme în Republica Moldova şi măsurile pe care le întreprinde Guvernul în vederea accelerării dezvoltării social-economice a Republicii Moldova.

Un subiect distinct al convorbirii a vizat problematica transnistreană şi evoluţiile înregistrate în procesul de negocieri.

Cu această ocazie, vicepremierul a informat oficialul american despre evenimentele importante care au marcat anul 2016, referindu-se, în particular, la Conferința permanentă pe probleme politice în procesul de reglementare transnistreană (formatul de negocieri “5+2”) şi conferinţa anuală ,,Măsurile de consolidare a încrederii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean”.

A fost menţionată şi Declarația cu privire la negocierile în procesul de reglementare transnistreană în formatul  „5+2”, adoptată recent, la cea de-a 23-a reuniune a Consiliului de Miniștri al OSCE, în oraşul Hamburg, Germania, care reafirmă poziţia fermă a statelor participante ale OSCE de a identifica o soluție comprehensivă, pașnică și durabilă a conflictului transnistrean, bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internațional, cu determinarea unui statut special pentru regiunea transnistreană în măsură să garanteze respectarea drepturilor fundamentale ale locuitorilor din regiune.

Totodată, vicepremierul a vorbit despre aşteptările pe care le are de la anul care vine, în ceea ce vizează dosarul transnistrean, accentuând că Executivul va promova cu insistenţă măsuri orientate spre avansarea negocierilor, menţinerea funcţionalităţii tuturor platformelor de dialog existente, restabilirea spaţiilor naţionale unice (juridic, economic, social, vamal) şi realizarea dezideratului de reintegrare a ţării.

Gheorghe Bălan a ţinut să exprime Guvernului SUA, prin intermediul lui Bridget Brink, gratitudine pentru asistenţa şi suportul pe care le acordă constant Republicii Moldova în diverse domenii, inclusiv în procesul de soluţionare a diferendului transnistrean.

Bridget Brink a apreciat progresele înregistrate în procesul de reglementare transnistreană şi a încurajat actorii implicaţi să-şi conjuge eforturile pentru a obţine rezultatele scontate.

De asemenea, oficialul a declarat că SUA va examina posibilităţile de a susţine şi în continuare implementarea reformelor asumate de Guvernul de la Chişinău.

 

Sursa: http://www.publika.md/vicepremierul-gheorghe-balan-s-a-intalnit-cu-asistentul-adjunct-al-secretarului-de-stat-al-sua-despre-ce-au-discutat_2847261.html