19.12.2014: Prognoze sumbre: Ce spune Şevciuk despre situaţia economică din regiunea transnistreană

Pentru locuitorii din stânga Nistrului, anul 2015 nu va fi unul simplu. Situaţia economică este dificilă, iar prognozele bugetare nu sunt îmbucurătoare. Despre aceasta a declarat liderul separatist transnistrean, Evgheni Şevciuk, în cadrul unei întruniri cu locuitorii oraşului Tiraspol. 

Potrivit agenţiei “INFOTAG”, Şevciuk a spus că administraţia regiunii nu va putea să majoreze salariile şi pensiile. El a menţionat că obiectivul autorităţilor secesioniste este să achită plăţile curente.

“Din păcate, pe fundalul ultimelor evenimente pentru 2015 prognozele bugetului nu sunt îmbucurătoare. Din acest motiv nu ne permitem să majorăm salariile şi pensiile. Să dea Dumnezeu să achităm plăţile curente, ba chiar cu o valută stabilă în 2015″, a spus liderul de la Tiraspol”, a menţionat Evgheni Şevciuk.

Şevciuk a recunoscut că nu e sigur dacă bătrânii din regiune vor primi suplimentul la pensie pe care îl oferea până acum Moscova. Potrivit lui, situaţia economică dificilă este cauzată de evenimentele din Ucraina, unde cererea pentru producţia întreprinderilor transnistrene a scăzut cu 60%.

Reamintim, pentru onorarea plăţilor sociale, administraţia separatistă are nevoie lunar de aproximativ 190 de milioane de ruble transnistrene sau aproape 14 milioane de euro, la cursul de azi. În timp ce veniturile la bugetul regiunii în noiembrie au ajuns la 105 milioane de ruble sau aproximativ 7,5 milioane de euro. 

 

Sursa: http://www.publika.md/prognoze-sumbre-ce-spune-sevciuk-despre-situatia-economica-din-regiunea-transnistreana_2193791.html