19.11.2014: Autorităţile transnistrene îi obligă pe poliţiştii moldoveni din zona de securitate să se înregistreze la comisariatele militare

Mai mult de jumătate dintre poliţiştii din stânga Nistrului au primit, în ultimele luni, citaţii prin care sunt obligaţi să se prezinte la așa-zisele comisariate din regiune pentru a fi puşi la evidenţa militară.

Informaţia a fost confirmată de şeful Inspectoratului de Poliţie din Bender, Ivan Cebotaru: “Primesc citaţii ori citaţii orale, îi citează inspectorii de sector să-i pun la evidenţă militară la comisariatele militare ale Transnistriei. Ei pun persoanele să nu activeze în organele de drept ale Republicii Moldova, îi impune forţat.”

Potrivit lui Ivan Cebotaru, acțiunile Tiraspolului contravin înţelegerilor din 1992 privind colaborarea poliției și miliției în Zona de Securitate. 

Juriştii Asociaţiei “Promolex” spun că aceasta situaţie ar putea avea consecinţe grave. “Poliţiştii nu au decât să ignore aceste citaţii şi să îndeplinească serviciul pe care îl au. Dar în momentul în care vor fi reţineri în masă ale poliţiştilor pentru că ei evită această înrolare evident că aceasta este încălcare abuzivă”, a declarat Alexandr Zubco, jurist “Promo-LEX”.

Recent, Tiraspolul a obligat poliţiştii să achite pentru căldură tarife de 10 ori mai mari decât ceilalţi locuitori ai regiunii. Totodată, zeci de angajaţi ai instituţiilor de drept, subordonate Chişinăului, au primit interdicţie de a intra în regiune chiar dacă mulţi dintre ei au domiciliul în stânga Nistrului.

Mai mult, unii s-au ales cu dosare penale, iniţiate de aşa-zisa procuraturaă din regiunea transnistreană, fără nicio explicaţie.

 

Sursa: http://www.publika.md/autoritatile-transnistrene-ii-obliga-pe-politistii-moldoveni-din-zona-de-securitate-sa-se-inregistreze-la-comisariatele-militare_2159091.html