19.08.2016: Comunicat al Ambasadei Federației Ruse la București – Despre exerciţiile militare recente din Transnistria

Ne-au atras atenția unele ştiri alarmiste din presa română dedicate exercițiilor militare desfășurate de curând în Transnistria, ceea ce indică faptul că unii autori sunt în contradicție cu istoria și cu terminologia militară, interpretând foarte liber conceptul “anexare”… şi folosind la fel de liber clișee propagandistice. Confundând camioanele blindate de transport cu tancuri, aceştia folosesc în mod deliberat clișeul “tancurile rusești” ca sinonimul conceptului “amenințarea rusească”. Astfel, autorii îşi induc în eroare cititorii.
Așa cum se spune în proverbele multor popoare, diavolul se ascunde în detalii. Autorii acestor articole abordează subiectul recentelor exerciții antiteroriste din Transnistria, cu participarea Grupului Operativ al Forțelor Ruse (GOTR), scopul cărora a fost reglarea interacţiunii în cazul unui atac terorist.
În acest context, nu este de prisos să reamintim că în Transnistria, în apropierea localităţii Kolbasnoe, se află depozitele cu o cantitate mare de muniţie moştenită din timpurile “Războiului rece” între Pactul de la Varșovia și NATO. Acestea ar putea reprezenta un interes potențial pentru teroriștii internaționali, care şi-au făcut țintele și UE, și Rusia, și Tailanda, și SUA … adică, aproape întreaga lume. Motivul principal al prezenței GOTR în Transnistria este protecţia depozitelor cu muniţie. 
Considerăm util să precizăm pentru cei mai curioși că retragerea munițiilor de pe teritoriul Transnistriei a fost începută cu mulţi ani în urmă, dar din cauza agravării situației în privința soluţionării conflictului transnistrean retragerea a fost suspendată acum mai mult de zece ani.
Celor care sunt deosebit de preocupați de “amenințarea rusească”, este oportun să le reamintim faptul că la aceste exerciții militare antiteroriste a participat doar un pluton înarmat cu arme ușoare și dotat cu trei camioane blindate de transport. Niciun «tanc rusesc», despre care se repetă insistent în articolele unor autori, nu a fost acolo. În plus, reprezentanții GOTR au informat din timp despre intențiile sale Comandamentul Mixt Militar al forțelor de menținere a păcii din zona de securitate a conflictului moldo-transnistrean.
Celor interesați de mai multe detalii, le aducem la cunoștință că Grupul Operativ al Trupelor Ruse din Transnistria desfășoară regulat Ziua ușilor deschise pentru o cunoaştere mai amănunţită a structurii sale, componenţei, echipamentelor şi pregătirii de luptă. 
Să comparaţi toate acestea cu recentele exerciții militare “Dragon Pioneer” care au avut loc în Republica Moldova, ţară neutră, cu participarea a 58 de unități de tehnică blindată americană și 200 de militari care au sosit de pe teritoriul României.
În concluzie, am dori să subliniem că apreciem foarte mult atenția acordată Transnistriei de jurnaliști români. Noi totuși păstrăm speranța că, pe viitor, vor reda mai multă importanţă studierii istoriei adevărate a faptelor reale, pentru a nu escalada emoțiile inutile și pentru a ajuta creării unor condiții favorabile promovării procesului politic de soluţionare a problemei transnistrene în formatul “5+2”, în care după cum se ştie participă: ca părți implicate în conflict – Republica Moldova și Transnistria, ca mediatori – OSCE, precum şi statele-garante Rusia și Ucraina, iar ca observatori UE și SUA.
Din păcate, deocamdată suntem martori la cum tot felul de fobii pseudo-istorice și clișee de genul “vin tancurile rusești” au devenit un fenomen contagios.

 

Sursa: http://romania.mid.ru/ro_RO/web/romania_ro/ro?p_p_id=62_INSTANCE_UpwYU4JzOkES&p_p_lifecycle=0&p_p_state=maximized&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-2&p_p_col_pos=1&p_p_col_count=5&_62_INSTANCE_UpwYU4JzOkES_struts_action=%2Fjournal_articles%2Fview&_62_INSTANCE_UpwYU4JzOkES_returnToFullPageURL=http%3A%2F%2Fromania.mid.ru%2Fro_RO%2Fweb%2Fromania_ro%2Fro%3Fp_p_id%3D62_INSTANCE_UpwYU4JzOkES%26p_p_lifecycle%3D0%26p_p_state%3Dnormal%26p_p_mode%3Dview%26p_p_col_id%3Dcolumn-2%26p_p_col_pos%3D1%26p_p_col_count%3D5&_62_INSTANCE_UpwYU4JzOkES_groupId=2067957&_62_INSTANCE_UpwYU4JzOkES_articleId=23049571&_62_INSTANCE_UpwYU4JzOkES_version=1.0