19.03.2015: Osipov: “Nimeni nu ştie să soluţioneze conflictul transnistrean mai bine decât oamenii din Moldova”

Vicepremierul pentru Reintegrare, Victor Osipov, salută interesul ţărilor vecine pentru soluţionarea conflictului transnistrean. El a declarat că autorităţile de la Chişinău ar trebui să lucreze mai mult, pe plan intern, pentru că aici sunt cele mai bune soluţii. Subiectul a fost discutat, aseară, la emisiunea Fabrika

”Este important pentru ca statele din regiune, şi mai ales cei care participă în procesul de negocieri să nu uite de această problemă şi să fie pro-activi,însă nicio altă cancelarie sau nici un alt stat nu cred că va putea face ceva în locul nostru. Trebuie să avem iniţiativă pentru că nimeni nu ştie să soluţioneze acest conflict mai bine decât oamenii din Moldova”, a spus Osipov.

Experţii invitaţi la emisiune consideră că, în contextul regional actual, Ucraina are un interes deosebit pentru soluţionarea diferendului transnistrean.

“Atât Iohanis, cât şi Poroşenko înţeleg că este nevoie de o mai mare coordonare la capitolul problematicii transnistrene. Ucraina are un mai mare interes de a soluţiona problema transnistreană pentru că în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, valoarea strategică a regiunii transnistrene pentru Rusia a crescut. Este clar că fără securitate în regiune, Ucraina şi nici Republica Moldova, nu pot avansa pe calea integrării europene”, a declarat directorul Asociaţiei pentru Politică Externă, Victor Chirilă.

PUBLIKA.MD aminteşte că , marţi, preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a declarat, în urma întrevederii cu omologul său de la Bucureşti, Klaus Iohannis, că ambele ţări vor face tot ce le stă în putinţă pentru ca regiunea transnistreană să reintre în componenţa Moldovei.

 

Sursa: http://www.publika.md/nimeni-nu-stie-sa-solutioneze-conflictul-transnistrean-mai-bine-decat-oamenii-din-moldova_2260261.html