19.01.2017: Dodon, TAXAT după declarațiile privind datoria de miliarde a Transnistriei: „NEPROFESIONALISM. Ca fost ministru al Economiei, trebuie să știe că aceasta nu poate fi datorie PUBLICĂ”

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a recunoscut datoriile Transnistriei pentru gazul natural drept „datoria totală a Moldovei” faţă de gigantul rus „Gazprom”, iar experții în energetică susțin că asemenea declarații sunt o dovadă de „neprofesionalism” din partea șefului statului care ar executa „o comandă de la Moscova”.

„Datoria din dreapta Nistrului este de circa 500 de milioane de dolari, iar din stânga Nistrului – de circa 6 miliarde de dolari. Trebuie să înţelegem că toată această datorie, de peste 6,5 miliarde de dolari, este datoria totală a Moldovei”, a spus Dodon, ieri la Moscova, în cadrul unei întrevederi cu conducerea „Gazprom”.

Expertul în energetică, Victor Parlicov, consideră această declarație a lui Dodon ca fiind politică, iar șeful statului nu face altceva decât să „execute o comandă de la Moscova”.

„În primul rând, președintele Dodon dă dovadă de neprofesionalism economic. Ca fost ministru al Economiei, trebuie să cunoască faptul că această datorie este a unui agent economic, SA „MoldovaGaz”, și nu poate fi o datorie publică. Este o declarație politică și președintele Dodon trebuie să știe că, în cazul unui litigiu, inclusiv pe cale de arbitraj, declarațiile unor oficialități ar putea fi invocate oricând de părțile aflate în conflict”, a declarat Victor Parlicov pentru Ziarul NAȚIONAL.

Expertul susține că datoriile la care face referire Dodon sunt create artificial prin faptul că regiunea transnistreană nu achită pentru gazele naturale consumate și, din punct de vedere juridic, datoria nu este a R. Moldova: „Dacă Dodon consideră că R. Moldova trebuie să plătească datoriile transnistrenilor și să-și mai ceară și scuze pentru conflictul de la Nistru din 1992, înseamnă că noi achităm toate cheltuieile și suntem de acord cu toate crimele separatiștilor din Transnistria”.

Și Sergiu Tofilat, expert în energetică, susține că datoria de șase miliarde de dolari este una „corporativă, între două întreprinderi, nu a R. Moldova”.

„Transnistrenii nu achită consumul de gaze și „Gazprom”-ul trebuie să-și asume acest lucru. Rușii știu foarte bine că transnistrenii nu achită, pentru că scriu asta mereu în rapoartele lor. Celelalte 500 de milioane de dolari țin de datoria „Termoelectrica” față de „MoldovaGaz”, cam 150 de milioane, apoi circa 50 de milioane constituie devierile financiare acumulate și alte 300 de milioane sunt rezultatul managementului defectuos de la „MoldovaGaz” unde trebuie efectuată o revizie”, detaliază expertul.

Și Sergiu Tofilat crede că președintele face declarații politice: „Nu Igor Dodon este cel care decide în asemenea situații”.

 

Sursa: http://www.ziarulnational.md/dodon-taxat-dupa-declaratiile-privind-datoria-de-miliarde-a-transnistriei-neprofesionalism-ca-fost-ministru-al-economiei-trebuie-sa-stie-ca-aceasta-nu-poate-fi-datorie-publica/