18.12.2013: Viceprim-ministrului Eugen Carpov a avut o întrevedere cu Directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor din cadrul OSCE, Adam Kobieracki

La 17 decembrie 2013, Viceprim-ministrul Republicii Moldova, Eugen Carpov, a avut o întrevedere cu Directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor din cadrul OSCE, Adam Kobieracki.

În cadrul întrevederii oficialii au discutat despre situaţia actuală în procesului de reglementare a conflictului transnistrean, precum şi principalele aspecte ale dialogului Chişinău – Tiraspol. Totodată, interlocutorii au făcut o retrospectivă a negocierilor în formatul „5+2″ din acest an şi au evidenţiat priorităţile pentru următoarea perioadă.

În acest context, Viceprim-ministrul a reiterat necesitatea menţinerii dialogului cu toţi actorii şi partenerii implicaţi în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. De asemenea, Eugen Carpov a subliniat importanţa Declaraţiei cu privire la negocierile vizând procesul de reglementare transnistreană în formatul „5+2″, adoptată în cadrul Consiliului Ministerial al OSCE de la Kiev, precum şi contribuţia substanţială a mediatorilor şi observatorilor la definitivarea documentului.

La rândul său, Adam Kobieracki a remarcat că Preşedinţia comună a Elveţiei şi Serbiei (2014-2015) va permite o mai bună planificare pe termen lung şi va asigura continuitatea procesului de reglementare a conflictului pentru următorii doi ani.

Referindu-se la rolul Misiunii OSCE în Republica Moldova, interlocutorii au subliniat contribuţia substanţială a acesteia în procesul de reglementare a conflictului pe parcursul perioadei de 20 de ani de activitate.

Totodată, oficialul a confirmat susţinerea OSCE pentru soluţionarea problemei transnistrene cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, în strictă conformitate cu statul şi misiunea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

 

Sursa: http://gov.md/libview.php?l=ro&idc=606&id=7123