18.04.2016: Actualitate Politic Cultural Extern Dosar Opinii Focus Interviu Comunităţi istorice Foto Partenerul de afaceri al lui Şevciuk şi-a dat demisia de la conducerea Uzinei Metalurgice din Rîbniţa

Controversatul om de afaceri kazah, Talgat Baitaziev, despre care se spune că ar face parte din gruparea criminală transnaţională „Ded Hasan”, şi-a dat demisia din funcția de director al Uzinei Metalurgice din Rîbnița, scrie presa de la Chişinău.

Baitaziev – printre altele, naşul liderului separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk – nu şi-a motivat această decizie.

Recent, pe una dintre reţelele de socializare în limba rusă a fost publicată o înregistrare video care îl are ca protagonist pe Baitaziev. În înregistrare, milionarul de la Tiraspol îl umileşte pe un anume Vladimir Iuraș, personaj din anturajul liderului separatist Evgheni Şevciuk.

Iuraş a fost şeful biroului electoral al lui Şevciuk în campania pentru aşa-zisele „alegeri prezidenţiale” din regiunea Republicii Moldova ocupată de secesioniştii transnistreni.

La începutul înregistrării, Vladimir Iuraș vorbește cu un oarecare Spartak, care se presupune că ar fi Djaparidze Spartak, potrivit experților, o autoritate criminală „вор в законе” al grupării criminale transnaționale din Dnepropetrovsk. Baitaziev, îi promite lui Spartak că va rezolva o problemă. Tonul discuţiei este unul aprins, iar motivul disputei vizează situaţia complicată de la Uzina Metalurgică, pion industrial vital pentru ambientul economic din regiunea transnistreană. Baitaziev spune că ar fi băgat cu nemiluita sume astronomice în Uzină, iar mărul discordiei pare a fi o femeie numită Oxana, care ar fi o persoană influentă din sectorul bancar al regiunii transnistrene.

Baitaziev a preluat Uzina Metalurgică în martie 2015, după ce miliardarul rus Alişer Usmanov şi-a retras investiţiile din acest obiectiv industrial.

Director între 2004-2014 al rafinăriei Atîrau din Kazahstan, iar în 2013 manager în cadrul Batumi Industrial Holdings Ltd, Talgat Baitaziev activează de aproximativ trei ani în regiunea separatistă, ca investitor la fabrica de pâine din raionul Slobozia şi acţionar principal la banca Ipotecnîi, dar şi ca deschizător de culoar afaceresc în Republica Moldova pentru Timur Kulibaev, ginerele preşedintelui kazah Nursultan Nazarbaev.

Numele lui Baitaziev apare menţionat într-un scandal de proporţii izbucnit în 2013 în Kazahstan, legat de exportul ilegal a 168.000 de tone de petrol.

 

Sursa: http://infoprut.ro/43759-partenerul-de-afaceri-al-lui-sevciuk-si-a-dat-demisia-de-la-conducerea-uzinei-metalurgice-din-ribnita.html