18.04.2014: Preşedintele Republicii Moldova cere modificarea formatului 5+2 privind Transnistria

Declaraţia a fost făcută joi, într-o întâlnire pe care preşedintele moldovean a avut-o cu o delegaţie de senatori americani aflaţi în vizită la Chişinău.

„Formatul actual de negocieri 5+2 pentru reglementarea conflictului transnistrean s-a dovedit ineficient. Cred că este oportun să examinăm posibilitatea de a modifica acest mecanism cu scopul de a eficientiza tratativele”, a spus Timofti, potrivit Mediafax.

Comunitatea internaţională încearcă de mai mulţi ani soluţionarea conflictului transnistrean în cadrul formatului internaţional de negocieri 5+2. Discuţiile au loc între Chişinău şi Tiraspol, cu Rusia, Ucraina şi OSCE ca mediatori şi Uniunea Europeană şi Statele Unite ca observatori.

Propunerea lui Timofti vine la puţin timp după ce preşedintele României, Traian Băsescu, s-a pronunţat în aceeaşi privinţă, într-un interviu acordat portalului Unimedia.

Băsescu şi-a exprimat părerea spunând că actualul format de negocieri ar trebui să fie „mult mai suplu”.

În opinia preşedintelui român, acesta ar fi trebuit să fie format din UE, Statele Unite, Rusia şi Republica Moldova, adică fără Ucraina, OSCE şi Tiraspol. „Tiraspolul nu are ce căuta pentru că nu este o reprezentanţă legitimă a cuiva”, a precizat Băsescu.

Pe de altă parte, preşedintele rus Vladimir Putin s-a pronunţat, joi, în dialogul televizat cu cetăţenii ruşi, în favoarea „intensificării dialogului” în formatul 5+2 în vederea soluţionării conflictului transnistrean.

 

Sursa: http://www.24h.md/ro/news/presedintele-republicii-moldova-cere-modificarea-formatului-5-2-privind-transnistria-139139/