18.01.2017: Viceprim-ministrul Gheorghe Bălan a avut o întrevedere cu Reprezentantul special al Preşedinţiei în exerciţiu a OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean, Ambasadorul Wolf Dietrich Heim

Viceprim-ministrul Gheorghe Bălan a avut la 18 ianuarie curent, o întrevedere cu Reprezentantul special al Preşedinţiei în exerciţiu a OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean, Ambasadorul Wolf Dietrich Heim, fiind însoţit de Ambasadorul Michael Scanlan, Şeful Misiunii OSCE în Moldova şi de alţi diplomaţi din cadrul OSCE.

Cu acest prilej, Vicepremierul a exprimat satisfacţia în legătură cu desemnarea Ambasadorului Wolf Dietrich Heim în funcţie şi i-a urat succese în îndeplinirea mandatului. Totodată, Gh. Bălan a apreciat nivelul înalt de cooperare a Austriei în cadrul OSCE, subliniind rolul important al acestei organizaţii în calitatea sa de mediator în procesul de reglementare a dosarului transnistrean şi eforturile depuse pentru activarea formatelor de dialog instituite în acest sens.

Subiectele abordate în cadrul întrevederii au vizat situaţia actuală în cadrul procesului de negocieri, principalele priorităţi şi teme de pe agenda de lucru, realizarea iniţiativelor pozitive în raport cu locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului, precum şi alte aspecte ce pot contribui la promovarea unui dialog constructiv şi la atingerea unor rezultate tangibile întru îmbunătăţirea vieţii populaţiei.

De asemenea, interlocutorii au făcut un schimb de opinii pe marginea posibilităţilor de aprofundare a cooperării pe durata mandatului Preşedinţiei austriece a OSCE, salutând adoptarea Declaraţiei Consiliului de Miniştri al OSCE din 09 decembrie 2016 cu privire la negocierile în procesul de reglementare transnistreană în formatul „5+2” şi menţionând necesitatea urmării dezideratelor formulate în documentul respectiv.

A fost punctată indispensabilitatea asigurării unei continuităţi a lucrărilor formatului „5+2”, cu obţinerea unor progrese de substanţă în măsură să avanseze dialogul părţilor spre realizarea obiectivului central al negocierilor: identificarea unei soluţii cuprinzătoare şi durabile a conflictului transnistrean, având la bază suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internaţional, cu determinarea unui statut juridic special pentru regiunea transnistreană ce va garanta respectarea drepturilor fundamentale ale locuitorilor din regiune.

Gh. Bălan a specificat că autorităţile moldoveneşti vor întreprinde măsurile de rigoare pentru a da un nou suflu procesului, menţinând toate platformele de dialog deschise şi funcţionale, cu promovarea unor proiecte favorabile intereselor populaţiei, mobilizarea eforturilor partenerilor externi şi asigurarea unei sincronizări a acţiunilor preconizate.

Fotografia postată de Biroul politici de reintegrare.

În context, Gh. Bălan a adus în atenţie impulsurile recent lansate în raport cu coordonatorii grupurilor de lucru sectoriale din partea Chişinăului (regularitatea convocării nu mai rar de o dată pe lună, promovarea mai multor iniţiative constructive), precum şi a trecut în revistă acţiunile pozitive ale Guvernului R.Moldova întru a sprijini activitatea agenţilor economici din raioanele de est ale ţării (ex.: semnarea la 30 decembrie 2016 de către Prim-ministrul R.Moldova a Protocolului adiţional la „Decizia protocolară privind principiile reluării plenare a circulaţiei trenurilor marfare prin regiunea transnistreană” din 30 martie 2012, prin care a fost prolongat termenul de acţiune a mecanismului dat până la 31.12.2017; aprobarea unei hotărâri de Guvern, prin care a fost extins termenul de introducere a produselor petroliere prin frontiera de est a Republicii Moldova).

La rândul său, E.S. Wolf Dietrich Heim a exprimat încrederea într-o viitoare colaborare fructuoasă, care va aduce o contribuţie de esenţă, în măsură să îmbunătăţească atmosfera de dialog şi să atingă rezultatele scontate.

Totodată, E.S. Wolf Dietrich Heim a mulţumit Viceprim-ministrului pentru întreţinerea unui dialog productiv şi a informat că în cadrul vizitei sale de lucru în R.Moldova va avea întrevederi şi cu alţi oficiali din Chişinău, precum şi cu reprezentanţi ai Tiraspolului.

La finele întrevederii, oficialii au susţinut un briefing de presă.

Fotografia postată de Biroul politici de reintegrare.
Sursa: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1916373848586713&id=1399244030299700