18.01.2017: Plahotniuc: Soluționarea conflictului transnistrean – doar în formatul 5+2,fără soluții din „afară”

PDM consideră că soluționarea conflictului transnistrean se poate face doar prin dialog, în formatul 5+2, nu prin soluții identificate în afara acestui format. O declarație în acest sens a fost publicată într-un comunicat al foamțiunii, dar pe și pe contul de facebook al președintelui PD, Vlad Plahotniuc.

”Referitor la subiectul federalizării țării, idee promovată de socialiști și președintele Igor Dodon, PDM consideră că aceasta nu este o soluție care să contribuie la reîntregirea țării, ci mai degrabă deschide un drum larg spre divizarea ei. Este o abordare care poate tensiona și duce pe o direcție greșită și periculoasă procesul de negociere.

PDM va milita pentru continuarea dialogului în formatul 5 + 2, unde să fie identificate soluții în mod transparent. Nici cetățenii, nici partenerii noștri de dialog în problema transnistreană, nici Constituția țării, nu oferă premise pentru a discuta la modul serios perspectiva divizării Republicii Moldova în câteva subiecte federale”, scrie în comunicatul democraților.

PDM spune că a susținut și va susține în mod ferm caracterul de stat unitar al Republicii Moldova și va depune eforturi orientate spre reîntregirea teritorială a țării fără a fi prejudiciată integritatea ei.

Președintele Igor Dodon a declarat, ieri în cadrul vizitei sale oficiale la Moscova că reglementarea politică a conflictului transnistrean poate fi atinsă în următorii 2-3 ani. Igor Dodon a mai spus că diferendul transnistrean putea fi rezolvat la începutul anilor 2000, prin implementarea planului Kozak. Această șansă, potrivit președintelui, a fost ratată.

Detalii: Igor Dodon plânge la Moscova după fantoma „planului Kozak”

La rândul lor, socialiștii scriu pe pagina lor că PSRM a păstrat un vector stabil cu privire la rezolvarea politică a problemei transnistrene. Încă în anul 2013, PSRM a elaborat şi a făcut public un proiect de reintegrarea a Republicii Moldova pe principii de federalizare. Susţinerea acestui proiect a fost menţionată în rezoluţiile ultimelor două congrese ale Partidului Socialiştilor din RM. În opinia socialiștilor, la momentul actual aceasta este unica modalitate de soluţionare paşnică a problemei transnistrene şi de reintegrare a ţării.

 

Sursa:

http://www.deschide.md/ro/stiri/politic/6157/Plahotniuc-Solu%C8%9Bionarea-conflictului-transnistrean—doar-%C3%AEn-formatul-52f%C4%83r%C4%83-solu%C8%9Bii-din-%E2%80%9Eafar%C4%83%E2%80%9D.htm