17.12.2014: Chisinaul invita Tiraspolul la negocieri pentru a beneficia de comertul cu UE

Autoritatile de la Chisinau sunt de pararere ca liderii separatisti de la Tiraspol trebuie sa se aseze la masa negocierilor pentru ca regiunea sa poata fi inclusa in prevederile Acordului de Liber Schimb Aprofundat si Cuprinzator (DCFTA) si sa poate beneficia de export pe pietele europene. „Incepand cu 1 septembrie, de cand am inceput sa punem in aplicare Acordul de Asociere, in special partea care tine de spatiul de comert liber, Republica Moldova deja este in faza in care observam schimbari in balanta comerciala cu Uniunea Europeana. Deja primele luni ne arata foarte clar ca, in comparatie cu anul trecut, exporturile din Republica Moldova spre Uniunea Europeana au crescut considerabil. Cand vorbim de vinuri, fructe, legume cifrele arata ca este o crestere importanta. Totodata, asa cum ne-am inteles cu partenerii de la Bruxelles, atunci cand am negociat Acordul de Asociere am convenit ca actualul comert asimetric cu Uniunea Europeana, asa numitul comert preferential, sa continue sa fie aplicat pana la sfarsitul anului 2015. si acolo unde prevederile Acordului de Asociere prevaleaza, ele se aplica pe teritoriul Republicii Moldova cu exceptia regiunii transnistrene. Asta a fost practic o decizie care sa incurajeze sau sa ne ofere o anumita perioada de timp pentru ca sa pregatim terenul in regiunea transnistreana in special, pentru ca Acordul de Asociere sa fie aplicat pe intreg teritoriul tarii pana la sfarsitul anului 2015”, a declarat ministrul adjunct de Externe al R. Moldova Iulian Groza la postul de radio Europa Libera.

El a mai adaugat ca este ca aceasta deschidere ar fi benefica si pentru Tiraspol care are o buna parte din exporturi orientata spre UE (35-38%). „Cu alte cuvinte, desi Republica Moldova aplica Acordul de Asociere, in special prevederile spatiilor de comert liber ca si vanzator, deocamdata aceste prevederi nu se aplica pana la sfarsitul anului 2015 in regiunea transnistreana. Deci, avem practic acum la dispozitie aproximativ un an pentru ca impreuna cu colegii de la Tiraspol sa identificam acele conditii minime care trebuie sa fie respectate pentru a reusi a pune in aplicare Acordul de Asociere pe intreg teritoriul Republicii Moldova pana in 1 ianuarie a anului 2016”, a mai spus acesta. Groza sustine ca izolarea nu este cea mai buna solutie cu atat incat 40% dintre exporturile regiunii separatiste transnistrene se face cu Republica Moldova.

 

Sursa: http://karadeniz-press.ro/kara/chisinaul-invita-tiraspolul-la-negocieri-pentru-a-beneficia-de-comertul-cu-ue/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+KaradenizPress+%28Karadeniz+Press%29