17.10.2013: “Conflictul transnistrean va fi rezolvat pe cale diplomatică doar dacă Ucraina îşi va continua parcursul european”

Conflictul transnistrean va fi rezolvat pe cale diplomatică doar dacă Ucraina îşi va continua parcursul european, iar o dată cu aceasta Rusia îşi va pierde interesul în regiune. Opinia aparţine analistului american de politică externă Walter Russell Mead, care a ţinut o prelegere la Bucureşti.

“Cred că problema transnistreanăv a fi soluţionată cumva, în cele din urmă, dacă Ucraina va continua să meargă spre Europa. Rusia îşi va pierde interesul sau capacitatea să mai facă ceva şi va fi găsită o soluţie diplomatică”, a declarat analistul. 
Analistul american a mai subliniat că Rusia nu prezintă un pericol în prezent, având o armată măcinată de scandaluri de corupţie.

De asemenea, el a adăugat că Statele Unite nu se tem de o agresiune externă a Rusiei, ci de o fragmentare a acestei ţări, care nu a putut să-şi consolideze o armată puternică după căderea Uniunii Sovietice. 
“Dacă e să ne uităm la lume aşa cum este văzută ea de la Kremlin, atunci vedem Ucraina care se mişcă înainte, mai vedem că Moldova este aproape pierdută din punctul de vedere al Rusiei, iar Transnistria a devenit o enclavă fără rost”, a mai spus expertul. 
Walter Russell Mead este profesor universitar la Bard College din statul New York şi editor şef al revista “The American Interest”.

 

Sursa: http://www.publika.md/conflictul-transnistrean-va-fi-rezolvat-pe-cale-diplomatica-doar-daca-ucraina-isi-va-continua-parcursul-european_1629041.html