17.09.2017: AUTORITĂŢILE TRANSNISTRENE AU RENUNŢAT LA IDEEA DE A REDUCE CU O TREIME IMPOZITUL PE VENITURILE ORGANIZAŢIILOR

Guvernul autoproclamatei RMN a retras din Sovietul Suprem proiectul de lege ce prevede reducerea cu o treime a impozitului pe veniturile organizaţiilor.

Potrivit agenţiei INFOTAG, săptămâna trecută, guvernul transnistrean a aprobat în şedinţă proiectul Ministerului Dezvoltării Economice privind crearea unor condiţii preferenţiale fiscale maxime pentru dezvoltarea întreprinderilor din domeniul industrial – din industria constructoare de maşini, construcţii, industria uşoară, considerând că povara fiscală în Transnistria este extrem de mare.

Ministrul Serghei Obolonik a spus că proiectul de lege a fost coordonat mai întâi cu mediul de afaceri şi că a primit susţinerea acestuia.

El a recunoscut însă că realizarea proiectului de lege ar putea atrage după sine un deficit de fonduri în buget, în limitele de 27 de milioane de ruble, dar „acest efect negativ ar putea fi nivelat, deoarece, pe măsura activizării întreprinderilor, se prognozează extinderea atât a bazei de impozitare, cât și a veniturilor fiscale”.

Prim-ministrul Alexandr Martînov a calificat proiectul drept unul îndrăzneț și necesar, exprimându-și speranța că acesta „va permite agenţilor economici să se dezvolte şi să obțină rezultate financiare pozitive, va face posibilă redistribuirea mijloacelor libere și investirea acestora în dezvoltarea companiei. Iar acest fapt va contribui în continuare la crearea locurilor de muncă suplimentare”.

La începutul acestei săptămâni, şi Comisia parlamentară pentru politică economică, buget și finanțe a aprobat documentul.

„Pe timp de criză, producătorii autohtoni, în special cei care se orientează spre export, trebuie să fie sprijiniți prin reducerea impozitului pe venituri. Decizia este determinată de faptul că întreprinderile noastre nu sunt în măsură să concureze pe piețele externe la stabilirea prețurilor. Din acest motiv, multe dintre ele reduc volumul producției şi locurile de muncă. Diminuarea poverii fiscale asupra sectorului economiei va permite corectarea costului de producție şi a prețurilor de vânzare pe piețele externe, creșterea activelor circulante ale producătorilor şi a numărului de locuri de muncă. Toate acestea, în cele din urmă, va duce la o creștere a colectării de impozite”, a spus președintele comisiei, Alexandr Korşunov.

Cu toate acestea, la şedinţa plenară a Sovietului Suprem, guvernul nu a putut răspunde la întrebările legitime ale deputaților cum anume va fi compensată reducerea veniturilor bugetare din cauza micşorării poverii fiscale.

„Fără o sursă de acoperire a costurilor, nu putem lua decizia de a reduce impozitul, de aceea, documentul a fost în cele din urmă retras din examinare şi retras de către guvern”, a declarat vicepremierul Stanislav Casap.

Sursa:

http://www.infotag.md/rebelion-ro/252265/