17.06.2017: Devalorizarea rublei transnistrene

Moneda regiunii separatiste a fost adusă „oficial” la cursul de pe piața neagră. Șeful băncii de la Tiraspol avertizează asupra creșterii inflației și scumpirilor în lanț.

Autoproclamata republică moldovenească transnistreană își devalorizează moneda de circulație. Consiliul bancar al Băncii centrale de la Tiraspol a aprobat vineri un nou coridor valutar, de 15-15,5 ruble transnistrene, mai mare, practic, cu 30% față de cel precedent. În prezent, coridorul valutar este de 11-11,3 ruble transnistrene.

Președintele Băncii centrale transnistrene, Vladislav Tidva, spune, citat de agenția Novostipmr, că această depreciere a fost cauzată de o „emisie imensă”, de peste un miliard de ruble transnistrene, sau 50 la sută din masa monetară, efectuată anul trecut de fosta conducere a băncii centrale, în perioada în care puterea executivă era controlată de fostul lider de la Tiraspol Evgheni Șevciuk. Banii au fost tipăriți pentru a achita restanțele la pensii și salarii, fără a se ține cont de efectele pe termen mediu și lung. Altă cauză a deprecierii rublei este, potrivit responsabilului, reducerea cu 30% a volumelor de energie electrică livrată către malul drept al Republicii Moldova.

Oficialul de la Tiraspol a acuzat fosta conducere a băncii de faptul că a acordat credite neperformante băncilor comerciale și a ascuns emisiile de bani, acestea nefiind reflectate în raportarea oficială a băncii centrale de la Tiraspol.

Vladislav Tidva a anticipat că în regiunea transnistreană va urma o creștere a inflației, ceea ce presupune scumpiri în lanț, dar și o scumpire a creditelor acordate în valută. Pentru populație vor fi adoptate măsuri de restructurare a creditelor, în așa fel încât să fie prelungită perioada de achitare a acestora pentru jumătate de an sau un an.

Anterioara echipă executivă condusă de Evghenii Șevciuk a solicitat de mai multe ori majorarea coridorului valutar, dar acest lucru a fost respins de fiecare dată de Sovietul Suprem, condus pe atunci de actualul lider transnistrean Vadim Krasnoselski.

Sursa: https://www.europalibera.org/a/devalorizarea-rublei-transnistrene/28559417.html