17.04.2015: Comunicat de presă – Reprezentanţii Tiraspolului se dezic de poziţiile convenite anterior şi tratează eronat lucrările şedinţei şi subiectele discutate în cadrul CUC

Comunicat de presă

17 aprilie 2015

 

Reprezentanţii Tiraspolului se dezic de poziţiile convenite anterior şi tratează eronat lucrările şedinţei şi subiectele discutate în cadrul CUC

 

 

Pe 16 aprilie a.c., în or. Bender, s-a desfăşurat şedinţa ordinară a Comisiei Unificate de Control.

Discuţiile s-au axat pe subiectul legat de asigurarea liberei circulaţii prin Zona de Securitate, în special pe proiectul deciziei elaborat şi definitivat prin consensul tuturor delegaţiilor CUC convenit la şedinţa din 9 aprilie 2015. Reprezentanţii transnistreni, fără a prezenta careva argumente serioase, s-au dezis categoric de angajamentele asumate anterior, au prezentat viziuni diametral opuse şi au ignorat poziţiile delegaţiilor Republicii Moldova, Federaţiei Ruse şi a reprezentanţilor Ucrainei şi Misiunii OSCE.

Mai mult ca atât co-preşedintele componentei transnistrene în mod eronat a interpretat pentru mass-media desfăşurarea lucrărilor CUC, prin comentarea unor chestiuni care nu au fost subiect al discuţiilor purtate în cadrul şedinţei şi dând dovadă de lipsa unei etici profesionale, în mod sfidător, a adus învinuiri nefondate delegaţiei Republicii Moldova.

În consecinţă, reprezentanţii transnistreni au sfruntat tonul pozitiv şi atmosfera de încredere stabilită în cadrul întrevederii liderilor de la Chişinău şi Tiraspol, care a avut loc la 10 aprilie curent.

Delegaţia transnistreană în mod repetat a demonstrat lipsă de dorinţă de a primi o decizie care ar asigura libera circulaţie în Zona de Securitate, blocând lucrările Comisiei şi plasând discuţiile într-un lipsit de coerenţă şi funcţionalitate. Prin această tactică distructivă cu folosirea diverselor tertipuri şi “scheme” se încearcă schimbarea tematicii discuţiilor şi sustragerea atenţiei de la încălcările şi abuzurile sistematice admise de structurile de forţă transnistrene care creează impedimente în calea liberei circulaţii prin Zona de Securitate.

Din motivul lipsei unei atitudini constructive a delegaţiei transnistrene, co-preşedintele Federaţiei Ruse a transferat şedinţa pentru săptămâna viitoare.

 

Delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control