17.03.2015: Jurist Promo-Lex despre cum sunt înrolați forțat tinerii în structurile paramilitare transnistrene

Juristul Asociației Promo-Lex Alexandru Zubco spune că recent, într-o singură săptămână au fost reținuți 6 tineri care au vrut să se eschiveze de la înrolarea forțată în structurile paramilitare transnistrene. Juristul spune, în cadrulemisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA, care ar fi consecințele unor asemenea situații.

„Statisticile arată că recent, într-o singură săptămână au fost reținuți 6 tineri care au vrut să iasă prin aceste puncte de control. Se întâmplă în perioada de încorporare sau luare la evidență în structurile paramilitare din regiunea transnistreană. O statistică clară nu există. Nu este în interesul Tiraspolului să publice această listă. Și nici Chișinău nu are asemenea date”, susține Zubco.

Juristul Asociației consideră că în felul acesta se creează o situație gravă, pentru că tinerii, născuți în R. Moldova și care la vârsta de 16 ani obțin cetățenia țării, sunt înrolați forțat în aceste structuri paramilitare, scopuri cărora este de a apăra această entitate nerecunoscută. Mai mult, asta ar însemna că tinerii ar putea lupta, în cazului unui conflict armat, împotriva propriilor cetățeni.

„Dacă ar exista un conflict armat între cele două maluri ale Nistrului, teoretic acești cetățeni ai R. Moldova care domiciliază în stânga Nistrului, ar trebui să lupte împotriva cetățenilor R. Moldova sau chiar și a statului R. Moldova ai cărăr cetățeni sunt. Este o situație care poate surveni în orice impostază. Nimeni nu este asigurat. Sunt sute de tineri cărora li se inspiră că R. Moldova este inamicul lor numărul 1. Avem ce avem: tineri care cresc deja de 23 de ani în propagandă și nu știu cum Chișinăul ar putea pe viitor să spună că în vreun fel stânga Nistrului ar putea să se reintegreze în componența R. Moldova. Sunt tineri care au aspirații patriotice deocamdată false, dar așa au crescut”, a menționat invitatul.

Alexandru Zubco vine și cu recomandări pentru ca această situație să fie evitată. „Ar trebui să odată ce tânărul își ia buletinul de identitate să fie luat la evidență militară de către autoritățile constituționale ale Chișinăului. Și în felul acest dispare problema înrolării. Să admitem că va fi forțat înrolat în structurile paramilitare, dar aici Chișinăul ar trebui să fie promte, dacă ai luat în evidență militară acest tânăr, el merge și spune că este luat în evidență militară de către alt stat și atunci acei de acolo nu au dreptul să îl înroleze, după normele locale”, a conchis invitatul.

 

Sursa: http://unimedia.info/stiri/video-Jurist-Promo-Lex-despre-cum-sunt-inrolai-forat-tinerii-in-structurile-paramilitare-transnistrene-90486.html?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=rss