17.01.2015: La 15 ianuarie 2015 Comisia Unificată de Control şi-a reluat activitateaComunicat de presă

17 ianuarie 2015

 

La 15 ianuarie 2015 Comisia Unificată de Control şi-a reluat activitatea

 

 

Pe data de 15 ianuarie curent, la propunerea co-preşedintelui Comisiei Unificate de Control(CUC) din partea Federaţiei Ruse s-a desfăşurat şedinţa extraordinară a CUC. În cadrul acesteia a fost întărit noul membru al Delegaţiei Federaţiei Ruse, ajutorul Ataşatului Militar din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse în Republica Moldova locotenent-colonelul Grudin Alexandru.

În cadrul şedinţei ordinare ce a urmat, Delegaţia Republicii Moldova a insistat asupra includerii în ordinea de zi a subiectului privind asigurarea liberei circulaţii a persoanelor în Zona de securitate, precum şi efectuarea monitorizării structurilor de forţă amplasate în Zona de securitate, sub egida Misiunii OSCE, Federaţiei Ruse şi a Ucrainei.

Reprezentanţii Tiraspolului, ca şi la precedentele întruniri, s-au opus categoric introducerii acestor subiecte în agenda şedinţei, afirmând în continuare că subiectul nu ţine de competenţa CUC. Delegaţia moldovenească a adus mai multe argumente factologice din practica anterioară a Comisiei care confirmă corectitudinea poziţiei Chişinăului.

În lipsa consensului pe marginea aprobării agendei de lucru, şedinţa CUC a fost amânată pentru săptămâna viitoare.Totodată, părţile au convenit asupra continuării consultărilor la nivelul delegaţiilor Federaţiei Ruse, Ucrainei şi Misiunii OSCE, în vederea identificării soluţiilor pentru deblocarea situaţiei în baza propunerilor înaintate.

 

Delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control